Bogsch az államnál tartaná a Richter negyedét

A Richterben meglévő 25 százalék plusz egy szavazatnyi állami befolyás fennmaradása mellett érvelt mai sajtótájékoztatóján Bogsch Erik, a gyógyszercég vezérigazgatója. Ezzel lényegében azt javasolja, hogy az állam egy szeptember 28-án lejáró ügyletben az arra jogosult kötvényeseknek ne Richter-részvényeket, hanem készpénzt adjon.

Nemzetgazdasági szempontból fontos, és a stratégia megvalósítását segíti az, ha a Richter Gedeon Nyrt. 25 százalék plusz egy szavazat tulajdoni hányada tartós állami tulajdonba kerül - mondta Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.


Múlt kedden önálló képviselői indítványként került a parlament elé a csomag tartós állami tulajdonba vételét is tartalmazó törvénymódosító javaslat.


A 2004 szeptemberében kibocsátott kötvényeket a lejáratkor, 2009. szeptember 28-án Richter részvényekre lehet váltani. Az állam, akkor az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. (ÁPV) fenntartotta magának a jogot, hogy döntsön arról: visszavásárolja a kötvényeket, vagy Richter részvényt ad az azt kérő kötvénytulajdonosoknak.


Bogsch Erik emlékeztetett arra, hogy 4.659.373 darab részvényre átváltható kötvényt 639 millió euró értékben bocsátotta ki az ÁPV Rt. éves egy százalékos kamattal és 110,6 százalékos visszavásárlási rátával.


Az Államadósság Kezelő Központ korábbi tájékoztatása szerint az államháztartás idei finanszírozási szükségletébe beleszámolták, hogy esetleg az egész Richterkötvény-állományt készpénzben kell kifizetni.


A Richter vezérigazgatója azért tartja nemzetgazdasági szempontból, és a mindenkori kormány számára fontosnak az állami tulajdont a magyar gyógyszergyárban, mert a kutatás-fejlesztési tevékenységgel jelentős a hozzáadottérték-teremtés, fontos a foglalkoztatás, valamint az új munkahelyeket létrehozó beruházások miatt meghatározó szerepe van az ellátásbiztonságban, illetve a gazdaságpolitika kiemelt ágazatai közé tartozik.

Bogsch Erik utalt arra, hogy egy-egy új készítmény kifejlesztése 5-10 évig tart, ezért fontos a tulajdonosi háttér, és ebből a szempontból is a stabilitás.

Bogsch Erik
Bogsch Erik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.