Blum nem adja a sukorói telket

Székesfehérváron pénteken megkezdődött a „Sukoró-per": a nemzeti vagyonkezelő a bíróságtól kéri annak a csereszerződésnek a semmissé tételét, amelynek keretében Joáv Blum megszerzett egy 70 hektáros Velencei-tavi ingatlant. Blum szerint a szerződés érvényes, ezért megtartaná a telket.

– Megdöbbentő számomra ez a per, hiszen eddig azt hittem, hogy a magyar állam hivatalos szervezetei rendelkeznek azzal a tudással, hogy képesek legyenek egy szabályos üzletet kötni egy magánszeméllyel. Ez a mostani eljárás ezt a hitemet ingatta meg - jelentette ki pénteken a Fejér Megyei Bíróságon Joáv Blum, akit ezúttal alperesként idéztek be a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. által indított polgári perben.

A vagyonkezelő szervezet a keresetében azt kérte a bíróságtól, hogy nyilvánítsa semmissé azt a másfél évvel ezelőtt megszületett csereszerződést, amelynek értelmében a magyar-izraeli állampolgárságú Joáv Blum három Pest megyei mezőgazdasági ingatlanát elcserélte egy a magyar állam tulajdonában lévő sukorói ingatlanra.

A kontraktus szerint a Blum tulajdonában lévő 183 hektárnyi terület 787 millió forintot ért, a sukorói hetvenhektáros terület egymilliárd 84 millió forintot, a kettő közötti értékkülönbözetet - azaz 297 millió forintot - az üzletembernek be kellett fizetnie az államkincstárba.

Amint az a pénteki tárgyaláson elhangzott a csereszerződést Joáv Blum kezdeményezte, aki egy befektetői csoport képviseletében egy nagyszabású idegenforgalmi beruházáshoz - az úgynevezett King's City megvalósításához - előbb Albertirsa környékén, majd a Velencei-tó partján nézett ki magának nagy méretű ingatlanokat. Blum a csere szükségességét azzal indokolta, hogy a projekt meghatározó elemének számító kaszinót Pest megyében már nem tudták volna megvalósítani, míg a magyar államnak is jól jött az üzlet, mivel a tervezett M4-es autópálya nyomvonala éppen kettészelte Blum ingatlanait.

A felek egészen tavaly októberig egyetértettek abban, hogy jó üzletet kötöttek. Ekkor azonban a Központi Nyomozó Főügyészség - amely 2009 áprilisa óta hűtlen kezelés gyanúja miatt büntetőeljárást folytat ismeretlen tettes ellen a csereszerződés miatt - arról értesítette az MNV Zrt.-t, hogy az ügyészség által felkért ingatlanszakértő becslése szerint Blum albertirsai és pilisi földjeit a szerződéskötés előtt aránytalanul felértékelték, valójában összesen 194 millió forintot érnek.

A vagyonkezelő - a szervezetet felügyelő pénzügyminiszter, Oszkó Péter utasítására - előbb megpróbált peren kívül megegyezni Blummal, ám mivel ő erre nem volt hajlandó, pert indított ellene. Patyi Gergely, az MNV Zrt. jogi képviselője a pénteki tárgyaláson három jogcímet is megnevezett a szerződés semmissé nyilvánításának okaként.

Először is a vagyontörvény alapján jogszabályba ütközőnek nevezte a megállapodást, mivel az kárt és vagyonvesztést okozott a magyar államnak. Másrészt hivatkozott a feltűnő értékaránytalanságra - az ügyészség szerinti 600 millió forintos eltérésre - valamint arra, hogy a csereérték tekintetében a szerződés aláírása előtt téves feltevésben voltak. Patyi Gergely a bíróságtól elsődlegesen az eredeti állapot helyreállítását - azaz földek visszacseréjét -, ha pedig erre nincs mód, akkor a fennálló értékkülönbözet megfizetését kérte.

Joáv Blum a kereset teljes elutasítását kérte a bíróságtól. Elsősorban arra hivatkozott, hogy a csereszerződés megkötése előtt az ingatlanok felértékelését az MNV Zrt. által közbeszerzésen kiválasztott értékbecslő végezte el, az általa meghatározott árat pedig alku nélkül elfogadta. Sántha Ágnes, Blum jogi képviselője arra is felhívta a figyelmet, hogy a Pest megyei ingatlanokról több szakértői értékbecslés is készült, és ezek közül kizárólag az ügyészség által megrendelt szakértői vélemény tért el jelentősen a többitől.

Blum kijelentette, az elmúlt másfél évben több millió eurót költött a sukorói projekt előkészítésére, ehhez képest jelenleg az ingatlan egyrészt per alatt áll, másrészt még be sem jegyezték a nevére. A tárgyalási nap végén megkérdeztük Joáv Blumot, hogy az általa képviselt befektetőknek mi a tervük a King's City-vel: Sukorón vagy egy másik közép-dunántúli településen kívánják-e megvalósítani, esetleg elállnak a beruházástól, de Blum nem kívánt nyilatkozni az ügyben. A per áprilisban folytatódik.

Áll a bál - Blum nem adja a telket
Beépítetlen terület Velence és Sukoró határában, a Velencei-tó északi részén. A tervek szerint ezen a területen épül fel az Európa legnagyobb üdülõjének szánt, King City nevû, háromezer-ötszáz vendég befogadására alkalmas szálloda és szórakoztató kom
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.