Blum az alkotmánybírósághoz fordul

Joav Blum lakcímkártya-ügyében nem hirdetett ítéletet a bíróság. Az ügy gyakorlatilag újrakezdődik, Blum ügyében a távollétébenis hozhatnak döntést.

Nem hallgatta meg a beidézett három tanút a Fejér Megyei Városi Bíróság, s ítélet sem született Joav Blum büntetőperében. Az eljárás a sukoró telekcsere kapcsán, de attól teljesen függetlenül zajlik: az ügyészség szerint az izraeli üzletember közokirat-hamisítást követett el akkor, amikor úgy jelentkezett be állandó lakosnak az általa megvásárolt sukorói házba, hogy nem volt szándékában ott lakni. Igaz, a per első tárgyalásán az üzletember azt mondta, hogy tervezte az ingatlan felújítását, a munkálatok megkezdését azonban édesapja halála miatt el kellett halasztania. Hasonlóképp nyilatkozott lapunknak adott interjújában 2009-ben is, annak részletezése mellett, hogy a helyi közösségi életben miként vett részt: pingpong és halászléfőző versenyen indult és támogatta a helyi iskolát is.

Az ügyben a tárgyalás ma gyakorlatilag újraindult, mert a bíró személye is megváltozott, valamint a legutóbbi tárgyalás óta több, mint fél év telt el. Gieszné Boda Orsolya szóvivó tájékoztatása szerint a Blum betegsége miatt távollétében megtartott tárgyalás kezdetén a védő kezdeményezte: a bíróság forduljon az Alkotmánybírósághoz a lakcím-nyilvántartástól szóló jogszabály egyes rendelkezéseinek alkotmányellenessége miatt.   A büntetőper több tárgyalását is el kellett halasztani Joav Blum betegsége miatt. Távolmaradása - a kirendelt igazságügyi orvos szakértő szerint - egészségi állapota miatt indokolt.   

A bíróság ezt a kezdeményezést elutasította, erre a védő bejelentette, hogy az ügyben a vádlott már korábban az Alkotmánybírósághoz fordult, s kérte, hogy annak döntéséig az eljárást függessze fel a bíróság. A tárgyalást vezető Veseli Éva bíró ezt is elutasította. A döntés ellen Bánáti János védő fellebbezést jelentett be. Ezért a tárgyalás akkor folytatódhat majd, ha a Fejér Megyei Bíróság elbírálta a fellebbezést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.