Blokkolták a wifiblokkolót Amerikában

Saját vendégei ellen fordult a Marriott szállodalánc Amerikában, „természetesen” szigorúan az ő biztonságukat szem előtt tartva. Arra kértek engedélyt a Szövetségi Távközlési Bizottságtól (FCC), hogy blokkolhassák a hotelekben az idegen wifihálózatokat, hogy a szálló és konferenciavendégeket visszatereljék a fizetős wifi használatára.

Hiába épült ki az Egyesült Államokban az elmúlt három évben a világ legnagyobb lefedettségű 4G hálózata, a tradicionálisnak számító hotelágazatban nemigen akarják tudomásul venni, hogy vége annak az időnek, amikor egyszerű wifihozzáférésért elkérhettek napi 10-25 dollárt. Az internetmegosztásnak és a majdnem korlátlan csomagoknak köszönhetően ma már a vendégek nagy része megosztja a saját hozzáférését, például akkor, ha egy második vagy harmadik készüléken szeretne internetezni.

Előfordulhat, hogy egy-egy konferenciateremben akár több tucat saját wifihálózatot is létrehoznak a felhasználók.

Iraki veterán regisztrál egy állásbözén. A wifi feláras volt
Iraki veterán regisztrál egy állásbörzén. A wifi feláras volt
George Frey / Reuters

Ez ellen küzdött a szállodalobbi annak a Marriottnak a vezetésével, amelyet 600 ezer dollárra büntettek korábban, mert egyik nashville-i hoteljében jelblokkolóval korlátozta a vendég-wifihálózatok használatát. A korlátozás mellett szóló érveik szerint a mobil hotspotok segítségével támadás indítható a szállodai hálózat ellen, sőt veszélybe kerülhet a vendégek magánszférája is, azaz ellophatóvá válhatnak a bankkártyaszámok vagy személyes adatok. Egy másik érv, hogy ha egy konferenciateremben vagy tárgyalóban több hotspot is elérhető, az rontja a szálloda wifihálózatának teljesítményét. Persze mindenki tisztában van vele, hogy a vendégek által behozott mobil wifi hotspotok vagy a szobákból elérhető külső hálózatok elsősorban a szálló wifibevételeit fenyegetik.

A technológiai cégek, köztük a Google és a Microsoft közben azt szeretnék elérni, hogy a wifi blokkolását ne engedélyezze az FCC.

– Fontos, hogy a hálózatüzemeltetők védjék a saját infrastruktúrájukat, de ez nem járhat más engedélyezett eszközök szándékos blokkolásával, kiváltképp, ha ennek a célja a forgalom átterelése az üzemeltető saját hálózatára – írták a Google jogászai. Az FCC pontot tett az ügy végére, kimondva, hogy az internet-hozzáférés blokkolása egyértelműen tilos, még ha anyagilag hátrányos is a szállodaüzemeltetők számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.