Blöffgyanús volt a legnagyobb európai bank költözési terve

A tőzsdék múlt heti mélyrepülése után tegnap reggel jó hírre ébredt a brit pénzügyi szektor. A mérlegfőösszege alapján legnagyobbnak számító európai bank, az HSBC vezetésének igazgatósága vasárnap esti egyhangú határozata alapján a pénzintézet nem költözik el Londonból Hongkongba.

A döntést egy tavaly április óta tartó vizsgálatot követően hozták meg. A döntés független a Nagy-Britannia EU-s tagságának folytatásáról legkésőbb 2017 vége előtt rendezett népszavazás kimenetelétől, igazolva London mint pénzügyi központ fontosságát. A BBC News kommentárja vitatta egyes piaci elemzők véleményét, miszerint a főhadiszállását 1992-ben a Midland bank felvásárlása kapcsán Londonba áttett óriás csak „blöffölt", amikor kilátásba helyezte kivonulásának lehetőségét.

A kínai bizonytalanságok miatt sem akarnak lelépni
A kínai bizonytalanságok miatt sem akarnak lelépni
Neil Hall / Reuters

A HSBC vezérigazgatója, Stuart Gulliver, aki pályafutásának túlnyomó részét Ázsiában töltötte, állítólag kész volt a Canary Wharf üzleti negyed elhagyására. A maradás indokai közé tartozik a „nemzetközi elismerésnek örvendő" brit szabályozási környezet vonzereje. A HSBC nem akarta kitenni magát a kínai szabályozási körülményeknek azt követően, hogy a jegybank beavatkozása a részvény- és értékpapírpiacba bizonytalanságot váltott ki a befektetők körében.

Sokat nyomott a latban George Osborne pénzügyminiszternek a 2015-ös választási győzelem után tett ígérete a bankadó fokozatos csökkentésére. A globális válság nyomán bevezetett sarc a legutóbbi pénzügyi évben 633 millió fontjába került az 1865-ben alapított bankcsoportnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.