Biztonságban a falugazdászok

A falugazdász hálózat működési feltételei stabilak, a 650 fős szakembergárda munkájára hosszú távon is számít a kormányzat - jelentette ki Gőgös Zoltán a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára pénteken Gödöllőn az országos falugazdász szervezet megalakulásának 15. évfordulója alkalmából tartott tanácskozáson.


Gőgös Zoltán elmondta, hogy a hálózatnak ma különösen fontos szerepe van a mezőgazdasági tevékenység magas színvonalú  művelésében. Annál is inkább, mert, amíg például 2002-ben 198  milliárd forint támogatást kapott az ágazat, addig az idén 500  milliárd forint áll rendelkezésre, főként EU-s forrásból. Ezen  összeg hozzáféréséhez, hatékony felhasználásához a falugazdászok  szakértelme elengedhetetlen - tette hozzá.


A szakértelemre, gyakorlati tapasztalatra azért is szükség van,  mert az EU szigorú, 19 pontból álló szempontrendszerhez köti a  pénzek odaítélését és ezek ismeretében kell például a falugazdászok  közreműködésével a pályázatokat előkészíteni - utalt rá az  államtitkár. A gazdatársadalomnak viszont könnyebbséget jelent, hogy  a tevékenységükhöz szükséges eljárásoknál már közvetlenül a  falugazdászokhoz fordulhatnak, amíg korábban 3-4 hatóság intézte  gyakran bürokratikus módon ezen ügyeket.

A közigazgatási rendszer 2 évvel ezelőtt indított korszerűsítése  kihívásainak a falugazdászi gárda magas színvonalon tett eleget, a  tagság döntő hányada már a modern informatikai rendszerbe  kapcsolódva végzi napi munkáját. Az idén külön program készül  számukra az új ismeretek bővítésére - hívta fel a figyelmet Gőgös  Zoltán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.