Bíztató életjeleket mutat a világgazdaság

Az egyik legnevesebb nemzetközi kutató intézet szerint a harmadik negyedévben tovább javul a világgazdasági klíma, a hathavi várakozások pedig még ígéretesebbnek tűnnek.

A müncheni Ifo gazdaságkutató felmérése szerint a harmadik negyedben tovább javul a világgazdasági klíma, főként a hathavi várakozások tűnnek ígéretesnek. Az Ifo három havonta megjelenő világgazdasági hangulatmutatója másodszor javult 2007 ősz óta.

A harmadik negyedre vonatkozó index 64,4 pontról 78,7 pontra nőtt, a hathavi várakozások mutatója 114,0 pontra erősödött az előző negyedben kimutatott 89,5 pontról, és ezzel öt éve a legmagasabb szintre emelkedett. Az aktuális helyzet megítélése 38,4 pontról 42,0 pontra nőtt. A mutató a válság kirobbanása előtt még legalább háromszor ekkora volt, meghaladva a 113 pontot.

Egyre bizakodóbbak az elemzők a világgazdasági kilátások javulását illetően: a várakozások minden régióban javultak - különösen Észak-Amerikában és Ázsiában. Közép-, és Kelet-Európában is jobbnak látják a következő fél évet, mint korábban, de ebben a régióban még inkább szkeptikusak a jóslatok. Az idei évre a globális inflációs várakozások 2,5 százalékon állnak, a 92 országból megkérdezett szakértők szerint a világgazdaságban az infláció a következő hat hónapban a jelenlegi alacsony szinten stabilizálódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.