Bizonytalanság miatt nem fejleszt Magyarországon a Michelin

Elbizonytalanodott a további magyarországi beruházásait illetően a Michelin, holott tavaly is növelni tudta árbevételét. Az ok a hazai gazdasági környezet kiszámíthatatlansága.

Az elmúlt évben több mint 10 százalékkal növelte árbevételét a Michelin Hungária Kft., ám a cég elbizonytalanodott további magyarországi beruházásait illetően: az új adók és új törvények miatt kiszámíthatatlan a környezet, ráadásul olyanoknak is emelni kell a bérét, akiknek egyébként nem akarták volna – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában John Young, a Michelin Hungária Abroncsgyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

A vezető nem tudja, mikor folytatják a nyíregyházi gyárban tervezett kapacitásnövelő beruházásaikat, amelyek jelentős létszámbővítéssel jártak volna. A cégvezető szerint 1996-tól 2010-ig kiváló volt a világcég magyarországi leányvállalatának kapcsolata a mindenkori kormányokkal, ám 18 hónapja minden gyökeresen megváltozott: korábban hosszú távra lehetett tervezni, de a mostani kormányzati mentalitás, az új adók és az új törvények nem teszik kiszámíthatóvá a gazdasági környezetet.

– Itt van például a béremelés kérdése: nincs konzultáció, nincs kapcsolat, nincs egyeztetés az érdekeltekkel. Ránk kényszerítik a béremelést, noha nálunk az átlagos béremelés mértéke minden évben meghaladta az inflációs rátát, csak éppen az egyéni teljesítmény alapján differenciáltunk. Tehát az egyéni teljesítményre fizetünk, nem azért, mert valaki azt mondja, fizetni kell. Most pedig kényszerhelyzetben vagyunk, és azt számoljuk, hány száz embernek kell az előírások szerinti kötelező béremelést adni – mondta az igazgató. 

A Michelin Nyíregyházán 2005-ben indította el a különleges méretű és nagy sebességindexű személyautó-abroncsok gyártását, és az elmúlt öt év során több mint 100 millió eurós beruházást hajtott végre az üzemben. A fejlesztéshez 5 százalékos munkahelyteremtő állami támogatást kapott. A cég az egykori Taurus 1996-os privatizációja óta 300 millió eurót fektetett be Magyarországon - írja a lap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.