Bizonytalan a személyi számítógépek piaca

Ellentétes becsléseket adott ki a világ számítógép-kereskedelmét figyelő két vezető cég. Méghozzá szinte egyszerre.

 

Az IDC szerint a  tavalyi negyedik negyedévben - a statisztikai számbevétel kezdete  óta első ízben - csökkent, mégpedig 0,4 százalékkal a  személyiszámítógép-szállítások volumene az egy évvel korábbihoz  képest. A Gartner piackutató úgy számol, hogy 1,1 százalékos  növekedés volt.

Különösen eltérő a két cégnek az amerikai eladásokkal kapcsolatos adata: az IDC szerint 3,5 százalékos, a Gartner szerint  10,1 százalékos volt ezen a piacon a visszaesés.

A vállalatok egyetértenek abban, hogy a személyi számítógépek piaca nehéz helyzetben van, habár a notebook eladások még tartják  magukat, különösen az 500 dollárnál olcsóbb gépeké.

Az olcsóbb  számítógépek térnyerése kapcsán a Gartner megjegyzi: a tavalyi  utolsó negyedévben rekord ütemben estek a bevétele személyi  számítógépek eladásából, mert az eladások mennyiségében a stagnálás közeli állapotot is csak jelentős árkedvezményekkel sikerült  fenntartani.

A piacvezető amerikai Hewlett-Packard növelte nemzetközi piaci  részesedését. A kettes számú piaci szereplő, a Dell viszont vesztett  piacából, miután szállításai 6,3 százalékkal estek.

Tavaly évi átlagban még 10 százaléknál jobban nőttek a  személyiszámítógép-eladások világszerte, több mint 302 millió gép  kelt el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.