Bizonytalan a Märklin jövője

Továbbra is bizonytalan a Győrben gyárat üzemeltető német Märklin jövője, Európa legpatinásabb vasútmodell-gyártójának a csődhelyzet beállta után közel két évvel még mindig nem sikerült új tulajdonost találni.

A német Handelsblatt birtokába került csődgondnoki jelentés szerint az új befektetők bevonását célzó erőfeszítések "mostanáig nem vezettek eredményre". A helyzetet tovább rontja, hogy a közel két éve tartó bizonytalanság hátráltatja a Märklin márka fejlesztését.

A Handelsblatt online kiadásában pénteken megjelent beszámoló szerint Michael Pluta csődgondnok jövő kedden terjeszti a dokumentumot a hitelezők közgyűlése elé.A német precizitás mintapéldájának tartott társaság a fennállásának 150. évében, 2009 elején - a világgazdasági válság eddigi legnehezebb szakaszában - pénzzavarba került, és fizetésképtelenséget jelentett. A Handelsblatt szerint 90 millió euróval tartozik a hitelezőknek.

A gazdálkodást sikerült stabilizálni, üzemi szinten már nyereséget termel a társaság, a tulajdonosváltás azonban egyelőre nem sikerült. A Märklin egyszer már volt csődveszélyben, de végül 2006-ban megmentette egy brit befektetési alap - a Kingsbridge Capital Advisors -, amely az alapító Märklin családtól 12 millió euróért megvásárolta a cég száz százalékát.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.