Bizalomvesztéstől óv a Fitch

Ha egy országnak piaci finanszírozásra van szüksége, akkor nem teheti kockára a hosszú távú költségvetési fizetőképességébe vetett befektetői bizalmat - figyelmeztet a londoni Fitch Ratings.

A görög államadósság-válság egyértelmű tanulsága az, hogy ha egy országnak piaci finanszírozásra van szüksége, akkor nem teheti kockára a hosszú távú költségvetési fizetőképességébe vetett befektetői bizalmat - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban kiadott átfogó elemzésében, amely szerint ugyanakkor az euróövezeti költségvetési megszorító intézkedések az újabb recesszió kockázatával járnak.

A legnagyobb európai hitelminősítő a valutauniós országok költségvetési-pénzügyi helyzetéről összeállított 25 oldalas áttekintésében kiemeli: jóllehet Luxemburg kivételével immár az összes euróövezeti tagállam az EU túlzottdeficit-eljárása alatt áll, a legtöbb tagország még hozzá sem látott az érdemi költségvetési konszolidációhoz. Jelentős szigorító lépéseket eddig csak Görögország, Írország, Spanyolország és Portugália jelentett be, a legnagyobb tagállamok államháztartási hiánya az idén várhatóan nagyobb lesz a tavalyinál.
    A Fitch arra számít, hogy igazából jövőre kezdődik majd a valutaunió egészére kiterjedő költségvetési szigorítás, ez azonban a ház szerint növeli a kettős mélypontú euróövezeti recesszió kialakulásának kockázatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.