Bizalom nélkül nincs gyarapodás

Ahhoz, hogy a következő években gyarapodjon a tehetősebbeknek kínált privátbanki szolgáltatásokat igénybe vevők köre, stabil gazdasági- és a politikai környezetre, a bizalmi faktorok tiszteletben tartására is szükség van – mondja Takács András, az OTP vagyonkezelési és befektetési szolgáltatási igazgatóságának vezetője.

A Financial Times gazdasági lapcsoporthoz tartozó The Banker és a Professional Wealth Management a Global Private Banking Awards két kategóriájában is a legjobbnak találta az OTP privát banki üzletágát. A legjobb közép- és kelet-európai privát banki szolgáltató díját idén már harmadik alkalommal nyerte el, emellett a most első alkalommal odaítélt "legjobb privát banki szolgáltató Magyarországon" elismerést is megkapta.

A neves szakemberekből álló, kilenc tagú bizottság több mint száz privát banki szolgáltató közül választotta ki a győzteseket. A bíráló bizottság részletesen elemezte az egyes bankok pénzügyi teljesítményét, állomány bővülését, piaci részesedésének alakulását. Emellett különös figyelmet szentelt a hatékonysági mutatók alakulásának, illetve az üzletmenet fenntarthatóságának, amely leginkább a befektetési tanácsadás strukturáltságában, a kockázatkezelésben, valamint a személyes tanácsadók és az ügyfelek érdekeinek összehangolásáért tett erőfeszítésekben érhető tetten.

Az OTP privát banki üzletága 19 ezer magyarországi ügyfele 800 milliárd forintot meghaladó vagyonát kezeli. Az idén eddig mind az ügyfélszám, mind a kezelt vagyon nőtt: előbbi három, utóbbi 11 százalékkal. A leánybankok privát banki üzletágaival együtt az ügyfelek száma eléri a 47 ezret, a teljes kezelt vagyon pedig  a négymilliárd eurót – mondta el Takács András, az OTP vagyonkezelési és befektetési szolgáltatási igazgatóságának vezetője.

Várakozásai szerint a következő időszakban is fennmaradhat ez a növekedési dinamika, de ez akkor lehet igazán egészséges, ha nem kizárólag a vagyonkoncentráció fokozódásából, hanem a régió országainak versenyképességének növeléséből fakadó, európai átlagot meghaladó GDP-növekedésből táplálkozik. Ez ugyanis azt jelenti, hogy nem csupán a vagyonosak gazdagodnak, hanem a térség országainak szélesebb rétegei is.

Ehhez persze fontos feltételként társul a gazdasági- és a politikai környezet stabilitása, a bizalmi faktorok tiszteletben tartása, és nem utolsó sorban a szolgáltatások színvonalának folyamatos erősítése. A régió privát banki szolgáltatóiról mára elmondható, hogy nem csak a jóval alacsonyabb költségek, hanem az elérhető termékkör és a privát banki tanácsadók felkészültsége terén is felveszik a versenyt a több évtizedes, helyenként évszázados előnyből induló nyugati versenytársakkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.