Bizalmukról biztosították Obamát a bankárok

A vezető amerikai bankok vezérigazgatói együttműködésükről biztosították Barack Obama elnököt. Mindenben a kormány partnerei lesznek a gazdasági válságból való kilábalás érdekében.

Egy hajóban evezünk - fogalmazott a másfél órás tanácskozás után Ken Lewis, a Bank of America vezetője, aki 14 kollégájával együtt kapott meghívást a Fehér Házba. Obama legfőbb üzenete az volt a bankvilág felé, hogy a kormánynak és a pénzügyi ágazatnak közösen kell megtennie a gazdaság fellendítéséhez szükséges lépéseket - mondta John Koskinen, a Freddie Mac jelzáloghitelező első embere.

Lloyd C. Blankfein, a  Goldman Sachs, Kenneth Chenault, az American Express, Kenneth Lewis, a Bank of America vezérigazgatója és Ed Yingli, az Amerikai Bankárszövetség elnöke. Már van ok az örömre?
Lloyd C. Blankfein, a Goldman Sachs, Kenneth Chenault, az American Express, Kenneth Lewis, a Bank of America vezérigazgatója és Ed Yingli, az Amerikai Bankárszövetség elnöke. Már van ok az örömre?

A pénzintézetek vezetői baráti hangulatúnak nevezték a találkozót. Obama nem nyilatkozott, de szóvivője, Robert Gibbs közölte: az elnök nagyon elégedett volt a megbeszéléssel, és reméli, hogy a kormány és a Wall Street között nyitva maradnak a kommunikációs csatornák. A tisztánlátás érdekében azért meg kell jegyezni: több meghívott felsővezetőt még - közvetve - a Bush-adminisztráció, tehát az előző kormány nevezett ki, miután a bankok részesültek a kormány több száz milliárd dolláros kormányzati segélycsomagból, s ennek következtében a pénzintézetek részvényeinek különböző hányada az állam kezébe került.

A tanácskozás egyik fő témája volt, hogy a Fehér Ház a pénzügyi rendszer eddigieknél szigorúbb szabályozására törekszik. Gibbs úgy fogalmazott, Obama és a bankvezetők egyetértettek abban, hogy a szabályozási keretek korszerűsítésére van szükség. A pénzintézetek vezérigazgatói kifejezték, következetes szabályokra van szükség, amelyeket minél előbb meg szeretnének ismerni. Támogatásukról biztosították Obamát a banki mérlegek megtisztítására vonatkozó kormánytervek kapcsán is, de e téren is további részleteket várnak.

Az adófizetők pénzéből kisegített bankoknál történt, közfelháborodást keltő jutalmakkal kapcsolatban Jamie Dimon, a JPMorgan Chase bank vezérigazgatója azt mondta, "tudjuk, hogy történtek hibák". Ken Lewis, a Bank of America vezetője megjegyezte: mindenki tisztában van azzal, hogy a banki kompenzációk "aranykora" véget ért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.