Bírság a NIF-nek! Tendert nyert a nem létező cég

Kétmillió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-t, miután bejegyzés nélküli céget nyilvánított nyertesnek egy tenderen - a határozat kedden került fel a Közbeszerzési Hatóság honlapjára.

A NIF még 2013-ban indított közbeszerzést az M86-os autópályához kapcsolódó nettó 272 millió forintos keretösszegű régészeti feltárásra. A nyertes - közös ajánlattevőként - az ArcheoGép Kft. és az Altamira Régészeti Kft. lett. Az egyik vesztes társaság, a Platina-Bau Zrt. azonban sem a cégnyilvántartásban, sem a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nyilvántartásában nem találta az egyik nyertest, az Altamirát, ezért eljárást indított.

Előbb a KDB, majd a bíróság előtt folyt a vita arról, hogy az ajánlatkérőnek kötelessége volt-e a cégnyilvántartásban utánanézni, hogy az ajánlattevők létező cégek-e. A Kúriát megjárt ügy úgy jutott vissza a KDB-hez, hogy a NIF-nek kötelessége lett volna utánanézni a cég létezésének, ezért a közbeszerzés érvénytelen lett, az ajánlatkérőt pedig 2 millió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.