Blum önként nem adja vissza a sukorói telkeket

A bíróságon folytatódhat a sukorói telekcsere, mert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek nem sikerült megállapodnia a befektető Joav Blummal az eredeti állapot helyreállításáról. A per évekig elhúzódhat, és addig a senki földje marad a milliárdos értékű tóparti terület.

m jutott egyezségre Joav Blum és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) az elmúlt egy hónapban a telekcsere előtti állapot helyreállításáról. - Így az MNV vizsgálja, hogy milyen további törvényes lépéseket tehet az eredeti állapot helyreállítása érdekében - áll a vagyonkezelő közleményében. Az ügy minden bizonnyal a bíróságon folytatódik, a kérdés csak az, milyen jogi lépést tesz az MNV.

Oszkó Péter pénzügyminiszter 2009. október 8-án levélben szólította fel a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) elnökét, hogy a sukorói ingatlanok aggályosnak minősített cseréjével kapcsolatosan tegye meg a szükséges intézkedéseket az eredeti állapot helyreállítására. A tárgyalásokra az MNV Zrt. vezérigazgatója egy hónapot kapott, amely tegnap járt le, de nem jött létre a megegyezés. Az MNV-nek ezután elvileg már aligha kell sokáig vizsgálnia, milyen lehetőségei vannak az eredeti állapot helyreállítására, hiszen az elmúlt egy hónapban volt alkalma a törvényes lehetőségek számbavételére, ugyanis a cégnél senkinek sem okozhatott nagy meglepetést, hogy nem tudtak megállapodni Joav Blummal.

Úgy tudjuk, az MNV azt ajánlotta Blumnak, hogy kamatokkal együtt visszafizeti azt a 296 millió forintot, amelyet a befektető fizetett az MNV-nek a cseretelkek közötti értékkülönbözet miatt. Blum információink szerint még tegnap is szálloda és szórakoztatóközpontot kívánt építeni Sukorón, a tavaly júliusban aláírt telekcsere alapján.

Az eredeti állapot helyreállítása valószínűleg mindenképp komoly terheket ró az államra. A szerződéstől az MNV egyoldalúan elállhat, de ekkor Blum jogosan kérhetne kártérítést az elmaradt beruházás miatt százmilliós vagy akár milliárdos nagyságrendben.

Egy másik törvényes lehetőség, hogy a bíróságtól kéri az MNV a szerződés érvénytelenségének, illetve semmiségének megállapítását. Ismert, hogy a csere kapcsán a Központi Nyomozó Főügyészség is vizsgálódik, s az általa felkért értékbecslő lényegesen alacsonyabbra értékelte a befektető albertirsai és pilisi cseretelkét, mint az MNV Zrt. felkérésére eljáró szakértők.

A Perfekting Mérnöki Iroda még a csereszerződés előtt készítette értékbecslést, s egy másik, független szakértő az idén nyáron indult, pénzügyminisztériumi vizsgálat keretében vizsgálta azt felül, ám a megállapított értéket helybenhagyta. Az ügyészség és az MNV értékbecslése között csaknem hatszázmillió forint eltérés van.

Az MNV Zrt. kezdeményezte az ügyészségnél, hogy a két azonos képesítésű szakember a nyilvánosság előtt ütköztesse álláspontját, ám erre az ügyészség nem volt kész. Mindenesetre erre, valamint a nyár végén elkészült ÁSZ-jelentésre (amely hasonló okok miatt semmisnek minősítette az ügyletet) hivatkozva lehet kérvényezni a bíróságon a szerződés semmisségének megállapítását.

Az államnak akkor is fájhat a feje, ha a bíróság megsemmisíti a szerződést, ugyanis feltehetően ebben az esetben is kártérítést kérhet Blum, aki eddig teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeit, így a semmisség okozója jobb eséllyel az állami oldal lehet. Blum a nagy értékaránytalanság esetében is hivatkozhat arra, hogy elfogadta azt az árat, amelyet az értékbecslő megállapított, és kifizette a különbözetet.

A szerződést megóvhatja az ügyészség is, például ha bizonyítékokat talál valamilyen bűncselekményre. Az ügyben április óta nyomoznak, ám eddig még senkit nem gyanúsítottak meg.

Ha bíróságon folytatódik az ügy, csak az biztos: annak jogerős lezártáig ezen a telken egyetlen fejlesztés sem valósul meg, a rendezetlen tulajdonviszonyok miatt. (Igaz, az elmúlt évtizedekben sem történt itt semmi. ) Ha a csere semmis, az - nem számítva az esetleges kártérítést - mintegy félmilliárd forint kiadást jelent az államnak. Vissza kell adni Joav Blumnak a 296 millió forint értékkülönbözetet, és visszajár neki 112 millió forint személyi jövedelemadó, amit a telek értéknövekedéséért vetettek ki rá, s amit idén októberben fizetett be, valamint a sukorói földek megszerzése után fizetett csaknem százmillió forint illeték is.

Fidesz: a kormány azonnal bontsa fel a sukorói szerződéseket

A sukorói szerződések azonnali felbontását és politikai, jogi felelősségre vonást követel a Fidesz. Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján két politikai felelőst nevezett meg az ügyben: Bajnai Gordon jelenlegi kormányfőt, aki továbbra is fenntartja a beruházás nemzetgazdaságilag kiemelt minősítését, és Oszkó Péter pénzügyminisztert, aki felügyelte és lebonyolította az ügyet. Utóbbi mind a mai napig késlekedik a szerződés azonnali felbontása ügyében - mondta a fideszes politikus. Jelezte: a Fidesz kitart a teljes körű kivizsgálás mellett, és azt is követeli, akik az államigazgatásban vezetőként részt vettek ebben az ügyben, azonnal távozzanak.

A kormány rájött, hogy a sukorói lopást nem lehet tovább mentegetni, már nem lehet leplezni azt, hogy a lopás olyan szintet ért el, amely már nem tisztázható, nem zárható el a nyilvánosság elől. Mégis azt látni, hogy Sukoró ügyében a kormány továbbra is "maszatol", fél a totális lebukástól, a felelősségre vonástól - fogalmazott.
Cser-Palkovics András elmondta: a Fidesz jogi igazgatósága elkezdte a nyilvánosságra került dokumentumok összegyűjtését. Reményének adott hangot, hogy további dokumentumok is nyilvánosságra kerülnek majd a "kormányzati nagy lopásról".

Kérdésre válaszolva közölte: már eddig is összességében több milliárdos kár érte a magyar adófizetőket. Ha még éri veszteség, még inkább igazolja, hogy a felelősségre vonásnak meg kell történnie. Szólt arról is, hogy bár hetek óta döntés született a vizsgálóbizottságról a parlamentben, az a működését még meg sem tudta kezdeni, tagjait ugyanis a szocialisták nem nevezték meg. "Ebből is látszik, hogy a szocialisták az időhúzásra játszanak" - summázta. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.