Bírósághoz fordult a Bankszövetség a Versenyhivatallal szemben

A Bankszövetség szerint a 12 éven át a hazai döntéshozók tudtával működtetett BankAdat rendszer nem volt kartellezés, így a GVH 4 milliárdos bírsága sem járt volna a szövetségnek.

A Magyar Bankszövetség hétfőn benyújtotta hivatalos bírósági keresetét, amelyben megtámadja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által a BankAdat adatbázis miatt kiszabott 4 milliárd forintos büntetést - közölte Kovács Levente, a szervezet főtitkára az MTI-vel. A Bankszövetség úgy véli, hogy a BankAdathoz kapcsolódóan nem történt jogsértés.

A versenyhatóság szerint a bankszövetség a Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt. (Bankárképző) közreműködésével 12 éven át a verseny korlátozására alkalmas módon működtette a "BankAdat" adatbázist, így lehetővé tette a bankok számára, hogy üzleti titoknak minősülő stratégiai adatokat osszanak meg egymással. A hatóság álláspontja szerint a BankAdat keretében megvalósult információáramlás horizontális információcserének minősül, amely sérti mind a magyar, mind az uniós versenyjogi szabályokat. A GVH a bankárképzőre is kirótt 15 millió forint bírságot.

Kovács Levente közölte: a keresetben elsődlegesen arra kérik a bíróságot, hogy változtassa meg a GVH határozatát, és állapítsa meg, hogy nem volt jogsértés. A szövetség emellett kérte a büntetés végrehajtásának felfüggesztését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.