Rács mögött az indiai Satyam vezetői

A haidarábádi bíróság mai döntése értemében január 23.-ig őrizetben marad a Satyam Computer Services számítógépes szoftverfejlesztő csalással gyanúsított elnöke és testvére. A kiváló magyarországi üzleti kapcsolatokkal rendelkező Raju testvérek India eddig feltárt legnagyobb vállalati csalássorozatát követték el.

Ramalinga Raju elnök és B. Rama Raju társalapító-vezérigazgató bűnlajstromán a csalástól a megvesztegetésen át a mérleghamisításig gyakorlatilag minden megtalálható. Most a bíróság egyelőre csak arról hozott döntést, hogy az előzetes letartóztatásban lévő fivéreket óvadék ellenében sem bocsátja szabadlábra - írja a Reuters. Ramalinga Raju még szerdán lemondott elnöki posztjáról, miután kiderült, hogy a cégnél éveken át hamisították a mérleget, s a tavaly szeptember végén feltüntetettnél egymilliárd dollárral kevesebb van a kasszában. Azt egyelőre nem tudni, hogy a pénz eleve nem folyt be a vállalathoz, vagy befolyt és aztán elsikkasztották.

Az olyan világcégekkel, mint General Electric és a Nestle kiválóan együtt dolgozó Satyam igazgatóságát is szélben eresztette az indiai kormány, holott a testület - immár Raju testvérek nélkül - vállalta volna a vállalat munkájának további irányítását, a gondok orvoslását. Delhiből tíztagú új igazgatóságot állítottak átmenetileg a vállalat élére.

A világgazdasági válság és a botrány nyomán a Satyam gyakorlatilag elértéktelenedett, piaci kapitalizációja 330 millió dollára zuhant vissza, pedig ez a részvényárfolyam alapján számított mutató hat hónappal ezelőtt még 7 milliárd dolláros volt.

A Satyam kiterjedt magyarországi kapcsolatokkal rendelkezik, üzletifolyamat-kihelyezéssel (BPO) foglalkozó leányvállalata, a Nipuna Services ötven-száz fős csapatot foglalkoztató szolgáltató központot működtet Budapesten - írta korábban a Világgazdaság. A haidarábádi Satyam a budapesti InfoParkban globális IT-fejlesztési központot üzemeltet. A 20 millió dolláros projekt 600 négyzetméteren helyezkedik el és hatvan informatikai szakembert tud befogadni. Üzleti partnerei között sajtóhirek szerint az MTA SZTAKI és a Xapt Hungary Kft. is szerepel.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.