Inkább kukoricával fűtene a Hungrana

Hárommilliárd forintos fejlesztéssel 2012 áprilisától a kukorica másra nem használható részeivel fűt a kukoricafeldolgozást végző Hungrana Kft.

Egymilliárd forintos uniós támogatással hárommilliárd forintból biomassza-kazánokat telepít Szabadegyházán a Hungrana Kft. - közölte a cég.

A tervek szerint 2012 áprilisában már az új kazánok termelhetik a hőenergiát a cég üzemeiben.

Az alapkőletételi ünnepségen Glattfelder Béla, a Fidesz európai parlamenti képviselője kiemelte, hogy a kukoricafeldolgozó vállalat beruházása hozzájárul Magyarország megújulóenergia-hasznosítási vállalásainak teljesítéséhez és 150-160 új munkahelyet teremt. Abbéli reményének adott hangot, hogy a Hungrana hamarosan egy napenergiahasznosító rendszert is bevezet.

Lengyel Attila, a Hungrana Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az új kazánok a kukorica másra nem használható részei mellett sokféle mezőgazdasági hulladékkal is fűthetők: tisztítási hulladékkal, rostaljával, napraforgóhéjjal. Számtalan melléktermék is hasznosítható az égetéssel: a kazánokban elég a kukoricaszár, napraforgószár, a kukoricacsutka darálék, de energianáddal és fűrészporral is üzemeltethetők, ami további bevételi forrást jelent a hazai mezőgazdasági termelőknek – tette hozzá.

A Hungrana egyik legismertebb terméke az E85 néven is forgalmazott bioetanol üzemanyag, amelyet ma már 400 magyarországi kútnál tankolhatnak az autósok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.