Biomasszakazánt avatott Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök a külföldi tulajdonú Hungrana Kft. megújulóenergiás kazánjainak átadása kapcsán, a rekkenő hőségben úgy fogalmazott: az éghajlat egyre kibírhatatlanabbá válik, és a biológia tudományának teljes fajok kipusztulásával kell szembenéznie. Úgy vélte, a fejlesztés iránytűt mutat az egész országnak.

Orbán Viktor felavatta a Hungrana Kft. új biomasszakazánjait a Fejér megyei Szabadegyházán. A kormányfő beszédében hangsúlyozta: a fennállásának 100. évfordulóját ünneplő vállalat fejlesztésével iránytűt mutat az egész országnak.

A magyar nemzetgazdaság egyik legnagyobb kihívásának nevezte a miniszterelnök az importenergia-függőséget, amely komoly kiszolgáltatottságot jelent pénzügyi értelemben is. Orbán Viktor hozzátette: a szabadegyházai beruházás kísérlet arra is, hogy importenergia helyett hazai megújuló forrásokat használjanak fel.

Kijelentette: amennyiben a modell működik, "akkor a magyar kormány kötelessége, hogy elősegítse más gyárak átállását is megújuló energiákra".

"Az a környezet, amelyben élünk, folyamatosan pusztul. Az éghajlat egyre kibírhatatlanabbá válik, és a biológia tudományának teljes fajok kipusztulásával kell szembenéznie" – mondta.

Úgy vélte: nem túlzás azt állítani, hogy az ember és a bolygó közötti szövetséget az ember felbontotta. "Mindannyian tudjuk, ebből nagy baj lesz, mert az ember életképtelen a Föld többi élő rendszerének megléte nélkül. Ezért a 21. század legnagyobb kérdése az egészséges élelmiszer, a tiszta ivóvíz és az energiaellátás biztosítása lett" – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Úgy vélte, meg kell tanulni együtt élni saját környezetünkkel, mert különben "a nyugati ember gazdasági rendszere nem lesz fenntartható". Kijelentette, meg kell barátkozni olyan fogalmakkal, mint energiahatékonyság, energiatakarékosság vagy a megújuló energiák.

A miniszterelnök szerint a magyarok szemléletváltás ügyében nem állnak rosszul. "Alkalmasak vagyunk arra, hogy a következő évtizedek változásaiból nyertesen jöjjünk ki. Ehhez egyik erőforrásunk a sajátos észjárásunk, a gyors alkalmazkodásunk. A másik pedig természeti erőforrásaink, mint a vízkészlet vagy a mezőgazdasági termelésre alkalmas földek" – tette hozzá.

Hangsúlyozta, a biomassza nemcsak energetikai kérdés, hanem a vidék megerősítéséről és a munkahelyteremtésről is szól. Hozzátette, a beruházás révén 100-150 család jut kenyérkereseti lehetőséghez.

A miniszterelnök bejelentette, ősszel elkezdődik a Szabadegyháza és Adony közötti 6235-ös út kiszélesítése, megerősítése, amely kiemelten fontos a magyar ipar és a Hungrana Kft. számára.

Lengyel Attila, az osztrák Agrana International, valamint a Tate Lyle és az ADM tulajdonában levő Eaststarch 50-50 százalékos tulajdonában lévő Hungrana Kft. ügyvezetője elmondta: a 100 éves gyár történetének legsikeresebb évtizedén vannak túl. Ezt az a hosszú távú stratégia biztosította, amelyet 5-6 évvel ezelőtt választottak, s amely "ma is szokatlannak tűnik".

"A rövid távú érdekek és a profitrealizálás helyett a beruházás és a növekedés mellett döntöttünk. Amikor mások gyárakat zártak be és kapacitást csökkentettek, mi gyárat építettünk és kapacitást növeltünk" – mondta.

A biomasszakazánok hárommilliárd forintba kerültek. Ennek egyharmadát az uniós pénzekkel gazdálkodó Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) biztosította. Az új üzem a vállalat teljes energiafogyasztásának harmadát biztosítja.

Tüzelőanyagként energianövényeket, szálas takarmányok bálázott szalmáját és zöldhulladékokat használnak majd. Ennek 85 százaléka hasznosul. Ezzel évi 50 millió köbméter földgázt spórolnak meg, ami elegendő lenne Győr távhőszolgáltatásának ellátására.

A szabadegyházai Hungrana Kft. Európa legnagyobb kukoricafeldolgozó és izocukorgyártó üzeme. Évi 1 millió tonna hazai kukoricát dolgoz fel, keményítőt, izocukrot, valamint alkoholt állít elő. Termékei a legmagasabb minőséget képviselik. 60 százalékuk az európai piacokon talál vevőre.

Alkalmazott technológiája 100 százalékban hulladék- és maradékmentes, a gabona minden grammját hasznosítja. Az országban elsőként kezdte meg a biogáz és a bioetanol termelését, s lépett piacra a "zöld üzemanyaggal".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.