Biogázerőművet avattak Gyálon

Üzembe helyezték az A.S.A. Magyarország Kft. gyáli hulladékkezelő központjában a lerakón keletkező gázokat hasznosító biogázerőművet, amely elsősorban Budapest környéki településekről mintegy 300 ezer lakos és 3000 gazdálkodó szervezet kommunális hulladékát kezeli.

Az átadás alkalmából tartott csütörtöki, gyáli sajtótájékoztatón elhangzott: a közel 500 kilowattóra kapacitású biogáz erőmű a gyáli hulladékkezelő irodaépületének fűtése és melegvíz-ellátása mellett mintegy 1.000-1.500 háztartás villamosenergia-igényét képes kielégíteni.

A Magyarország egyik legnagyobb hullakékkezelőjének számító A.S.A. Kft. menedzsere, Németh István elmondta, hogy az erőműben az oxigénmentes környezetben keletkező úgynevezett depóniagázt hasznosítják, amelyet elégetve hő- és villamosenergiát nyernek.

A megtermelt áramot zöldáramként táplálják be a villamosenergia rendszerbe és az üvegházhatású metánt nem engedik a légkörbe távozniA több mint 100 millió forintos beruházás kivitelezője a Zöld NRG Agent volt. A spanyol FCC csoport tulajdonában lévő A.S.A.Magyarország Kft. a konszolidált árbevételét tavaly 5,9 milliárd forintra növelte a 2008-as 4,1 milliárd forintos forgalomhoz képest.

Magyarország mintegy 40 biogázüzeméből eddig hármat az A.S.A. Magyarország Kft. épített: Hódmezővásárhelyen egy 100 kilowattóra, míg Debrecenben egy 600 kilowattóra kapacitású erőművet adott át korábban. Az ország teljes biogáz termelő kapacitása tavaly 7,6 megawattóra volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.