Biogáz lesz a pulykából Szarvason

Magyarország legnagyobb biogázerőműve épül meg Szarvason. Az alapanyag nagy részét a helyi pulykafeldolgozó adja.

Magyarország energiafüggősége miatt nemzetgazdasági érdek, hogy minél hatékonyabban használjuk fel a természet adta lehetőségeinket. Hazánk jelentős kiaknázatlan forrásokkal rendelkezik az alternatív energiaforrások terén - hangsúlyozta Bencsik János, belgazdasági államtitkár, a 3,9 milliárd forintból épülő szarvasi biogáz erőmű alapkőletételén, 2010. július 16-án.

A németországi székhelyű Aufwind Neue Energien GmbH, és magyarországi leányvállalata, az Aufwind Schmack Első Biogáz Kft., valamint Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. együttműködésével Szarvas külterületén valósul meg hazánk legmodernebb vágóhídi hulladék sterilizálója és biogáz üzeme. A 3,9 milliárd forintból épülő biogáz erőmű alapkövét pénetken rakták le. A 2010 augusztusában kezdődő beruházáshoz mintegy 500 millió forint uniós forrást nyert a pályázó.

Az erőmű a Gallicoop Zrt., valamint a környékbeli gazdaságok tevékenysége során keletkező hulladékok és más mezőgazdasági melléktermékek feldolgozásából előállított biogáz évente 15 millió köbméter földgáz kiváltására alkalmas. Emellett az üzem 11 ezer tonna széndioxid-kibocsátás elkerülését teszi lehetővé.

Az utóbbi időben megnőtt a biomassza, azon belül is a biogáz iránti kereslet az Európai Unióban, Magyarországon még kevésbé elterjedt a biogázból történő energiatermelés, pedig az ország adottságai megfelelőek hozzá. Míg például Németországban hozzávetőlegesen ötezer, addig Magyarországon jelenleg 10 mezőgazdasági biogáz kiserőmű termel, 5 áll indulás előtt, további 20 pedig épül.

Németország vezető biogáz fejlesztő- és üzemeltető vállalata, az Aufwind Neue Energien GmbH Szarvason építi fel Magyarország legnagyobb (4,2 MW teljesítményű) biogázüzemét. A beruházó cég ügyvezető igazgatója, Ferdinand Schmack az üzem alapkőletételén elmondta: szeretnék, ha nagyobb figyelmet kapna ez a megújuló energiaforrás, mert multifunkcionális: áramot és hőt is termel, lehet vele szárítani, fűteni, hűteni. Emellett a biogáz feldolgozása után járművek esetében üzemanyagként is felhasználható, valamint betáplálható a földgáz-hálózatba is.

Az Aufwind Neue Energien GmbH magyarországi leányvállalata, a beruházást megvalósító Aufwind Schmack Első Biogáz Kft. fejlesztése nyomán felhasználhatóvá válik évente 31 ezer tonna sertéshígtrágya, 20 ezer tonna sterilizált vágóhídi hulladék, 1,6 ezer tonna szennyvíz zsíriszap, szennyvíziszap, 17 ezer tonna pulyka almostrágya, 5,5 ezer tonna szarvasmarha almostrágya, 20 ezer tonna tejsavó és flotátumiszap. A fentiek mellett 18 ezer tonna silózott cukorcirkot és 19 ezer liter technológiai higítóvizet is felhasználnak.

A biogázerőmű évent 15,3 millió kWh hőenergiát és áram tud értékesíteni. A projektben közreműködő Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. üzemének fűtési és használati melegvízen kívül technológiai gőzt, illetve áramot szolgáltatnak. A biogázüzemben megtermelt biogázt egy 4 km hosszú gázvezetéken keresztül szállítják a Gallicoop Zrt. telephelyén megépítendő kiserőműbe.

Az Aufwind Neue Energien GmbH projektigazgatója, Kecskés József elmondta: aA biogázüzemben a feldolgozás melléktermékeként egyebek mellett magas értékű talajjavító tápanyagokat tartalmazó biotrágyát állítanak elő, amely több ezer hektár mezőgazdasági hasznosítású területen teszi lehetővé a jelenleg is alkalmazott műtrágya helyettesítését, illetve pótlását.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.