Bin Laden halála és New York kiütötte az ezüst ára alól a sámlit

Az al-Kaida első emberének, Oszama Bin Ladennek a halálhíre markáns nyomott hagyott az elmúlt időszakban szinte csak emelkedni bíró árutőzsdéken. Ugyanakkor egy "apró" New York-i módosítás is az árzuhanást segítette.

Ma kivételtől eltekintve lényegében az összes termék, termény és fém ára esett a nemzetközi árupiacon – ráadásul nem is kis mértékben. Csupán az arany és a földgáz tudta tartani múlt pénteki árszintjét, ám utóbbi két esetében is nem többről, csak stagnálásról lehet beszélni.


A hirtelen jött csökkenés közben igencsak feltűnő fejleményeket produkált az ezüst ára. Bár hétfőn valóban jellemző volt a markáns ársüllyedés, ám ezen fém esetében volt, hogy 12 százalékkal a múlt heti záróár alatt kötöttek üzletet, vagyis szinte vízbe dobott kőként zuhant a jegyzés. Délután azért volt emelkedett, így unciánként 45,4 dolláron állt az ár, ez pedig 6,5 százalékos esést jelentett. Mindezt annak tudatában tűnhetett döbbenetes fejleménynek, hogy az elmúlt egy évben szinte nem volt, ami megállította volna a drágulást.

A történetk mögött technikai fejleményeket kell keresni – világított rá Sági Pál, az Equlior Befektetési Zrt. elemzője. Múlt pénteken a világ egyik legnagyobb árupiacán, a New York-i Comex-en az ezüst esetében jelentősen megemelték a pozíció nyitáshoz és tartáshoz szükséges letéti díjak nagyságát. A befektetők számára ez jóval drágábbá teszi az ezüstpiacon való megjelenést és üzletelést. Éppen ezért szinte biztos, hogy jónéhányan zárták pozícióikat.

Ez kiegészült az említett halálhírrel, s mindez együtt okozta a csökkenést, amit csak gerjesztett, hogy technikai jellegű zárásokat is végrehajtottak a piacon, mert a többek esetében a veszteségek minimalizálását hivatott úgynevezett stop loss megbízások aktívvá váltak. (A mostani helyzetben ez azt jelenti, hogy a befektetők megadtak egy árszintet, amit miután elért az árcsökkenés a brókerek „bezárták” a pozíciót, így mérsékelve a veszteséget.) Ugyanakkor koránstem biztos, hogy ez drámai zuhanás egy trendfordulót jelet. Sági Pál szerint az csak a következő napokban dől el, hogy akkor merre is tart majd a jövőben az ezüst ára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.