Bill Gates visszatért

Helyreállt a világ rendje: ismét Bill Gates vezeti a leggazdagabbak toplistáját, és ezért nem is kellett sokat tennie: dolgoztak helyette cégei, és besegített a mexikói parlament is, amely korlátozta az eddigi világelső Carlos Slim gazdasági hatalmát.

Hat éve történt trónfosztását követően ismét a Microsoftot alapító Bill Gates vezeti a Bloomberg hírügynökség által napi rendszerességgel frissített milliárdosok listáját. A Windows atyjának vagyona a tőzsdén jegyzett érdekeltségei alapján 72,7 milliárd dollárra rúgott. Gates az év eleje óta 16 százalékos pluszt könyvelhetett el.

És már nem is csak a Microsoft hozza számlájára a sűrű dollárokat, hanem egyéb érdekeltségei is kiválóan teljesítettek az első negyedév során. Gatesnek részesedése van környezetvédelmi vállalkozásokban, ilyen például a kanadai Republic Services hulladékkezelő, de a Four Seasons szállodalánc mellett egy kanadai vasúttársaságban is jelentős részvénycsomaggal rendelkezik.

Érdekeltségeit a Cascade Investment nevű cége menedzseli, több mint egy tucat, szerteágazó profilú vállalati részvénycsomag tartozik a felügyelete alá. Közte Gates Microsoft-pakettje is, az alapító részesedése immár 25 százalék alá csökkent. Pedig ha nagyobb lenne a pakettje, jobban elhúzhatott volna Carlos Slimtől, ugyanis a számítástechnikai óriás árfolyama évkezdettől 28 százalékot erősödött, miután a vállalati szoftverek eladásai túlszárnyalták a Windows 8 operációs rendszer vártnál gyengébb, zsenge forgalmi adatait.

Érdemes megemlíteni, hogy a filantróp Gates vagyonmérlegéből „hiányzik” az a 28 milliárd dollár, amit a Bill & Melinda Gates Alapítványnak adott, s amely jószolgálati célokat támogat szerte a világban.

Carlos Slim vállalatbirodalmának zászlóshajója, az America Movil részvényárfolyama 14 százalékot esett az év eleje óta, és csak ez 3 milliárd dollárral apasztotta az Amerika legnagyobb mobilszolgáltatóját birtokló Slim vagyonát. Az esés közvetlen kiváltó oka az volt, hogy a mexikói parlament áprilisban törvényt hozott azzal a céllal, hogy az America Movil piaci dominanciáját korlátozza.

Ennek értelmében az 50 százalék feletti részesedéssel bíró szolgáltatókat vagy fel kell darabolni, vagy kötelezni lehet őket arra, hogy hálózatukat a kisebb szolgáltatók is igénybe vehessék. Az America Movil piacrésze a mobil-előfizetőknél 70, a vezetékeseknél 80 százalékos.

Egy olyan országban, amely alapvetően szegény, nem szerencsés az első helyen szerepelni a gazdagok listáján, különösen nem akkor, amikor jön egy új kormány, és reformokkal akarja a társadalmi egyenlőtlenségeket valamelyest kisimítani – jegyezte meg egy Bloombergnek nyilatkozó szakértő.

A Berkshire Hathaway konglomerátum elnöke, Warren Buffett tartja harmadik helyét a világranglistán, vagyona 59,7 milliárd dollárra rúg, igaz, egyre jobban szorongatja a spanyol Inditex ruházati cégcsoport tulajdonosa, Amancio Ortega, akinek már kevesebb mint négymilliárd dollárt kell ledolgoznia hátrányából ahhoz, hogy felállhasson a dobogóra.

 

A sziluett és egyben a világ legnagyobb vagyonának gazdája: Bill Gates.
Bill Gates, a Microsoft elnöke egy ottawai konferencián
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.