Bill Gates szerint még évekig tart a recesszió

A Microsoft-vezér szerint a nehezén azért már túl vagyunk, Obamáék eddig minden a lehető legjobban csináltak. Szerinte a következő lépés a Wall Street-i bankok megadóztatása lesz.

Bill Gates, a Microsoft elnöke szerint évekig tart kimászni egy olyan súlyos pénzügyi válságból, amilyenbe Amerika 2008-ban keveredett, és a kormány nincs abban a helyzetben, hogy a kilábalást felgyorsíthassa.

Gates az ABC televíziónak adott hétfői nyilatkozatában úgy értékelte: az ország már túljutott a pénzügyi krízis legnehezebb szakaszán, de a gazdaság továbbra is gyenge állapotban van.

"Hosszú évekig tart majd a károk felszámolása; tartós munkanélküliséggel, hatalmas kormányzati deficitekkel és rekord szintű adóssággal kell számolni" - mondta.

Arra a kérdésre, hogyan értékeli az egy éve hivatalba lépett Barack Obama elnök teljesítményét, azt mondta: a kormány nagyon nehéz gazdasági helyzetet örökölt, és mára sikerült a pénzügyi piacokat stabilizálni.

Most a lassú felépülés folyamata zajlik, mindenki csalódott ennek üteme miatt, de nem hiszem, hogy a kormány lényegesen változtathatna ezen és felgyorsíthatná a felépülést - fogalmazott.

Véleménye szerint a kormány rövid távon nem tudja kimozdítani a gazdaságot, inkább hosszabb távú feladata van, például az oktatás fejlesztése. Hozzáfűzte, hogy Obama ezen a téren határozott, az állami oktatási szféra megújítására törekszik.

Az üzletember arról is beszélt: támogatja Obamának azt a tervét, hogy megadóztassa a Wall Street-i bankokat. Az óriásira dagadt szövetségi költségvetést egyensúlyba kell hozni, ehhez pedig merész kormányzati cselekvésre van szükség, az adókat növelni, a központi juttatásokat pedig mérsékelni kell - mondta.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.