Bill Gates is sokallja a bankárbónuszokat

Bill Gates szerint a Wall Street-i topbankárok és menedzserek gyakran túlfizetettek, ugyanakkor nem tartja jó ötletnek a fizetések kormányzati szinten történő szabályozását, esetleges befagyasztását, mert az szerinte a visszájára sülhet el.

„Valóban kimagasló prémiumok jellemzik a pénzügyi szférát, de ezt problémát körültekintően kell kezelni, orvosolni" - mondta a Microsoft alapítója egy manhattani kulturális rendezvényen. Gates egy 1993-ban hozott törvényt hibáztatott a mára kialakult helyzetért. Akkor rendelték el ugyanis, hogy a vállalatok nem számolhatják el költségként az egymillió dollár feletti vezetői bérkifizetéseket. És nem csak az egymillió feletti részt, de egyetlen centet sem költségelhetnek el.

A tavalyi Bill Gates éve volt
Bill Gates

A Microsoft vezetéséről 2008-ban lemondott, s idejét azóta jótékonykodásnak szentelő Gates szerint a rossz döntés egyenes következménye volt a szédületes nagyságú részvényopciók felajánlása és a földtől elrugaszkodott prémizálási rendszerek bevezetése - írja a The Los Angeles Times.

A milliárdos utalt rá, hogy ez a rendszer képmutató, és reformra szorul, de receptet ehhez a maga részéről nem tud ajánlani. A téma mindenesetre napirenden van, a washingtoni kormányzat ugyanis keretek közé akarja terelni a kifizetéseket, méghozzá oly módon, hogy visszaszorítsa a válság kialakulásában kulcsszerepet játszó, kiemelten kockázatos befektetéseket „gondozó" menedzserek fizetését.

Kérdés, hogy „A kis kockázat - magas fizetés, nagy kockázat - alacsony fizetés" mottó mellett méretre fújt fizetési borítékok mellett milyen szerepet szánnak a „kompenzációs" tételekként megfogalmazott és dollármilliókban testet öltő menedzseri ösztönzéseknek. A közhangulat mindenesetre bankárellenes, ami a 26 éves csúcsot beállító 10,2 százalékos munkanélküliség és a gigászi bónuszok ellentmondását tekintve nem is meglepő.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.