Bicskanyitogató stílusban

Az aktuális lakáshirdetéseket böngészve egyértelmű, hogy a magyarországi piacon is létezik a szobányi-félszobányi minigarzonok kategóriája.

A kínálati árak borsosak: a 11-15 négyzetméteres lakásokat akár nyolcmillió forint fölött hirdetik. Az Ingatlan.com-on, a legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portálon egy kilenc négyzetméteres lakás a rekorder, és nemcsak méretben, hanem árban is, hiszen „mindössze” hárommillió forintot kérnek érte, szemben az annál két négyzetméterrel nagyobb, ámde ötmillió forinttal többre tartott lakásnál.

A két, majdnem ugyanakkora lakás között nemcsak az árban van jelentős különbség, hanem az állapotban is, ugyanis a nyolcmillióért kínált otthon frissen felújítva, galériázva és egyéb belsőépítészeti ötletekkel megnagyobbítva várja – vagy azóta már talán meg is találta – leendő lakóját. Mindebből sejteni lehet, hogy még ha sikerül is egészen olcsón hozzájutni egy icipici ingatlanhoz, annak jól lakhatóvá tétele nem lesz olcsó. Lehetetlent nem írhatunk, mert ma már az egészen mini, hét-nyolc négyzetméteres területek lakásként történő hasznosítására és ötletes berendezésére is számtalan példát kínál az internet.

A lakberendezőnek is komoly kihívás egyetlen szobányi területen elhelyezni minden funkciót. A legtöbb belsőépítészeti és lakberendezési koncepció alapja a kinyitható svájci bicska, jobb híján e hasznos, sok funkciót rejtő szerkezet működési elvét veszik alapul. A kihúzható és visszatolható szekrény, polc, ágy vagy lépcső csak akkor foglal helyet, amikor használatban van. A tervező mozgástere nagyban függ a felfelé terjeszkedés lehetőségétől is: ahol állógalériát is lehetővé tesz a belmagasság, ott megduplázódik a hasznos terület. A vizesblokkok és a konyha mehet az egyik szintre, a nappali-háló meg a másikra.

Az egészen pici lakások a százéves vagy annál is régebben épült házakban jellemzően a földszinten vannak, ahol a belmagasság a szokottnál nagyobb a hajdani üzletek és raktárak miatt. A másik a padlásszinten kialakított egykori mosókonyhákból lett, vagyis az azokból időközben kialakított 10-20 négyzetméteres, egykor szükséglakásoknak hívott ingatlanok kínálta lakásmegoldás. Ha picik is ezek a lakások, sokaknak az első saját otthont jelentik, és ötletesen, igényesen kialakítva azzal a különleges hangulattal bírnak, amely tükrözi lakójuk ízlését, kialakítása követi szokásait, vagyis testre szabottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.