Bezuhant az OTP és az FHB

Bármennyire is a két tőzsdén jegyzett magyar bank "mögött áll" a kormány, Orbán Viktor tegnapi szavai hatására reggel bezuhant az OTP és az FHB árfolyama.

Reggel - a várakozásoknak megfelelően - bezuhant az OTP Bank és az FHB árfolyama. A két tőzsdei hátterű magyar hitelintézet közül - a portfolio.hu reggeli tudósítása szerint - az OTP 4,8, az FHB 3,2 százalékos esésben állt.

Megjegyzendő: az OTP ennél jóval nagyobb zuhanással indított, amit a befektetők visszarántottak. Most a tegnapi értékénél mintegy 1-2 százalékkal olcsóbb az OTP, aminél van jóval gyengébben szereplő papír is.

Az elemzők egyetértenek abban, hogy a piaci idegesség a miniszterelnök tegnapi beszédének hatása. Ebben Orbán Viktor megerősítette a kormány abbéli szándékát, hogy a svájcifrank-hitelesek egy összegben a jelenlegi árfolyamnál jóval alacsonyabb eredeti, 180 forintos árfolyamon törleszthetik hiteleiket. Ez tetemes károkat okozna az összes hitelintézetnek.

A portfolio számításai szerint az OTP-nél 170 milliárd forintos veszteséget okozna, ha minden adósa ezt a lépést választaná. Ezzel a bank több mint egy évnyi profitja "eltûnne".

Megjegyzendő, hogy Orbán Viktor tegnapi beszédében külön utalt a két hitelitézetre, mondván, a magyar állam mögöttük áll. Szakértők szerint ez az eddigi legnyíltabb kiállás a két, elvileg szórt és ismeretlen hátterű bank mellett.

A két papír zuhanása annál is inkább szembetűnő, mivel a többi részvény - így a BUX-index is - a nemzetközi erősödés hatására jól teljesít.

„A bejelentés szeptember 12-én megtörtént, ugyanakkor nem tartalmazott elegendő részletet ahhoz, hogy pontosan számszerűsíthető legyen az intézkedések pénzügyi hatása. A Társaság folyamatosan figyelemmel kíséri az Országvédelmi Tervben jelzett változások szabályozási lépéseit és azok Bankra gyakorolt várható hatásairól tájékoztatni fogja a piac szereplőit” – idézi a Világgazdaság a cég tegnap kora este kiadott közleményét.

Először Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be pénteken, hogy 180 forinton végtörleszteni lehet majd a frankban denominált jelzálogfedezett hiteleket (illetve 250 forinton az euró alapúakat), és ezen felül minden költség a bankokat terheli.

Az OTP pénteken 15 százalékos zuhanást is mutatott napon belül, majd közel 11 százalékos szabadesésben búcsúzott.

„Az, ami eddig csak pletyka volt, tegnap valósággá vált. Csakugyan belekergeti a kormány a magyar bankrendszert egy komoly veszteségbe” – idézi a lap az Erste Bank közgazdászait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.