Bezárja budapesti irodáját az IMF

A Nemzetközi Valutaalap nem keres utódot budapesti irodájának élére, miután az idén augusztus végén lejár a jelenlegi vezető, Irina Ivascsenko mandátuma - közölte az IMF hétfőn az MTI-vel.

A szervezet közlése szerint Christine Lagarde vezérigazgató megkapta Matolcsy György hétfői levelét, amelyben a Magyar Nemzeti Bank elnöke az IMF budapesti irodájának bezárását kezdeményezte.

Matolcsy György a lépést azzal indokolta, hogy Magyarország várhatóan még az idén előtörleszti a valutaalaptól 2008-ban felvett hitelét. A jegybank közleményében úgy fogalmazott: "2013 elején befejeződött az IMF úgynevezett Post-Program Monitoring eljárása, valamint Magyarország tartozása az IMF-kvóta 200 százaléka alá csökken, ezért nem indokolt az IMF budapesti irodájának további fenntartása".

Az IMF hétfői közlése szerint mivel Irina Ivascsenkónak, az IMF magyarországi képviselet-vezetőjének a megbízatása augusztus végén lejár, és az IMF az országok hatóságainak meghívására van jelen a tagországban, a szervezet nem keres utódot Ivascsenko helyére. A valutaalap a rendszeres kétoldalú konzultációk keretében folytatni szeretné az együttműködést Magyarországgal, ugyanúgy, mint a többi tagállammal - zárul az IMF közleménye.

Budapest, 2012. július 24.
Thanos Arvanitis, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjának vezetője (b) és Iryna Ivaschenko, az IMF budapesti képviseletének vezetője érkeznek a Képviselői Irodaházba 2012. július 24-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest, 2012. július 24. Thanos Arvanitis, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjának vezetője (b) és Iryna Ivaschenko, az IMF budapesti képviseletének vezetője érkeznek a Képviselői Irodaházba 2012. július 24-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.