Bezárhatják a Vértesi Erőművet

A Magyar Villamos Művek megvizsgálta a 2100 embert foglalkoztató Vértesi Erőmű azonnali, vagy novemberi bezárásának lehetőségét. A megtermelt áramot a vállalat kétszer annyiért tudja előállítani, mint amennyiért eladja, ezért a cég életben tartásához havi egymilliárd forintra van szükség.

A Magyar Villamos Művek megvizsgálta a 2100 embert foglalkoztató Vértesi Erőmű azonnali, vagy novemberi bezárásának lehetőségét. A MVM csütörtöki közgyűlésén a bezárást egyelőre levették a napirendről és kidolgozzák, milyen feltételekkel működtethető a Vért az eredetileg tervezett 2014-es határidőig - mondta el az MTI-nek pénteken Keleti György, az MSZP oroszlányi országgyűlési képviselője.

A politikus ismertette, az erőmű idei üzleti tervében 720 ember elbocsátása és hatmilliárd forintos tőkeemelés szerepelt, ehhez azonban a tulajdonos MVM hozzájárulása kellett. Az MVM elé kerülő szakértői anyagban az azonnali jogutód nélküli megszűnés, vagy novemberig való működés szerepelt, nyolc milliárdos támogatás folyósítása mellett. Keleti György elmondta: az erőmű nehéz helyzetének oka, hogy a megtermelt áramot a vállalat kétszer annyiért tudja előállítani, mint amennyiért eladja, ezért a cég életben tartásához havi egymilliárd forint szükséges. Ebben az összegben nincs benne az a közel tízmilliárdos kártérítési igény, amit a Vért a Kapolyi László cégével kötött előnytelen szerződéseknek köszönhet - tette hozzá a képviselő.

A Vértesi Erőmű működtetése nemcsak gazdasági, hanem szociális kérdés is, mert a 2100 munkatárson kívül további 1500 külsős munkavállalót foglalkoztatnak, továbbá adók, járulékok és közterhek címén évente nyolcmilliárd forintnak megfelelő összeget fizetnek be az állami költségvetésbe - mondta Keleti György, aki Bajnai Gordon miniszterelnöktől lehetőséget kapott arra, hogy szakértőkkel együtt javaslatokat tegyen a Vért további működésére. A kormányfő elkötelezett a munkahelyek lehetőség szerinti megőrzése mellett, ugyanakkor a gazdaságosabb működést is szükségesnek tartja. A képviselő javaslataiban szerepelt a privatizációs tárgyalások felújítása azzal a török befektetővel, akit Kapolyi László megjelenésével hátrébb soroltak, az áramtermelésben a biomasszából előállított zöldáram arányának növelése, valamint szénfillér megtartása.

A szénfillért, azaz kilowattóránként 23 fillért minden fogyasztó megfizeti az áram árában. Az összeget csak a Vért kapja, és az erőműhöz tartozó márkushegyi szénbánya azon költségeire ad fedezetet, amelyek a szénből termelt villamos energiából nem térülnek meg. Az évi hétmilliárd forintos összeget 2011-ig veheti igénybe az erőmű, a további folyósításhoz meg kell szerezni ez Európai Közösség jóváhagyását.

A Vért gazdaságos működése érdekében valószínűleg szükség lesz a dolgozók létszámának fokozatos csökkentésére, meg lehet azonban teremteni azokat a feltételeket, amelyekkel - a 2002-ben hozott kormányhatározatnak megfelelően - 2013-14-ig termelhet az erőmű, mondta Keleti György.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.