Bezáratott egy kis biztosítót a felügyelet

A PSZÁF visszavonta az AIM Általános Biztosító Zrt. alapítási és tevékenységi engedélyeit és január 28-ai kezdettel elrendelte az intézmény végelszámolását.

A hatósági intézkedésre azért került sor, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a lefolytatott eljárásai és a rendelkezésére álló legújabb adatok alapján megállapította, hogy az AIM Általános Biztosító Zrt. biztonsági tőkemegfelelése 2012. december 31-ére vonatkozóan súlyosan jogszabálysértő szintre zuhant.

A PSZÁF a biztosítóval szemben az elmúlt két és fél évben számos intézkedést alkalmazott annak érdekében, hogy a Biztosító megromlott pénzügyi helyzete rendeződjön és biztonságosan tudjon működni a biztosítási piacon. A PSZÁF intézkedéseinek hatására az AIM által tett lépések (pénzügyi terv kidolgozása, külső tőke bevonása) azonban összességében nem tudták megállítani pénzügyi helyzetének romlását.

A negatív tendencia eredményeképpen, a biztosító 2012. december 31-ére vonatkozó adatszolgáltatásának kiértékelése alapján a PSZÁF megállapította, hogy az AIM rendelkezésre álló szavatoló tőkéje az év közben végrehajtott tőkeemelés megvalósulása ellenére az év utolsó hónapjaiban minden eddiginél kritikusabb szintre csökkent, jövedelmezősége pedig drasztikusan romlott.

A PSZÁF, figyelembe véve a biztosítóról rendelkezésére álló információkat, továbbá a jelenlegi és jövőbeni biztosított ügyfelek érdekeinek megóvását, a kialakult helyzetet értékelve úgy ítélte meg, hogy a kritikus helyzet megoldása érdekében a szakmailag helytálló döntés a biztosító engedélyének a visszavonása. Ezért a PSZÁF – végelszámolás kezdeményezésével egyidejűleg – a Biztosító alapítási és tevékenységi engedélyeit visszavonta és a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-t jelölte ki végelszámolónak. A végelszámolás kezdő időpontja: 2013. január 28.

Az AIM-nek mintegy 185 ezer ügyfele van, többségében külföldiek, a Magyarországon tevékenykedő biztosítók közül nem-életbiztosítási ágban a piaci részesedése másfél százalék. A végelszámolás 2013. január 28-ai kezdő időpontjában a biztosítási szerződések jogszabály erejénél fogva megszűnnek; a megszűnt biztosítási szerződések esetében csak a megszűnés napjáig járó biztosítási díjak szedhetők be. A biztosítóval új biztosítási szerződés a végelszámolás előbbiek szerinti kezdő időpontjától nem köthető és nem hosszabbítható meg.

A végelszámoló tájékoztatást fog adni a Biztosító hazai és az Európai Unió más tagállamaiban honos ügyfelei, illetve az ismert hitelezők részére a felügyelet fentiek szerinti döntéséről, valamint a biztosítási szerződések megszűnésének időpontjáról és a döntés joghatásairól, így különösen a biztosítóval szemben fennálló igények benyújtásának módjáról és határidejéről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.