Bezár a második legnagyobb itteni Samsung gyár

Végelszámolják a 2012-ben még 76 milliárd forint árbevételt összehozó Samsung SDI Magyarország Zrt.-t – írja a hvg.hu. A második legnagyobb hazai Samsung-leányvállalat eddig színestelevízió-képcsövet, plazmatévépaneleket és mobiltelefon-kijelzőket gyártott, ám az utóbbi időben egyre inkább csökkent a forgalma. A hvg.hu úgy tudja: a gödi gyár bezárásának az oka, hogy a cégnek elfogyott a piaca. 

A bíróság április harmadikán rendelte el a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt. felszámolását. Az érdemi tevékenység megszűntetése nem most kezdődik, valójában már régen befejezték a termelést a hatalmas gyárban.   

Az üzem jelenlegi helyzettel kapcsolatban egymásnak ellentmondó híreket hallottunk forrásainktól. Ebből a kedvezőbbet, egy a gyár helyzetére rálátó, név nélkül nyilatkozó forrásunk mondta. Szavai szerint még nem eldöntött, hogy a Samsung az üzemet is bezárja, vagy csak a jelenlegi tevékenységet szünteti meg. Lapunknak úgy nyilatkozott: más típusú munka még érkezhet a dél-koreai óriástól- legalább is erről "pusmognak az emberek." Szerinte ezt támasztja alá az, hogy a múlt héten hallott még munkaerő-felvéteéről is. 

Ezzel szemben – ugyancsak név nélkül – nyilatkozó, ám az üzem minedennapjaiban is résztvevő dolgozó sokkal komorabb képet festett. Hallottuk mi is a dolgozók felvételéről szóló hírt, de az tévedés. Nem több pletykánál. Lassú és folyamatos leépülés zajlott a gödi gyárban – meséli. Korábban még három műszakot működtettek, amelyeket egyre másra szüntettek meg. Tavaly decemberre lényegében a termelés be is fejeződött, mára csupán az irodai munkára maradtak néhányan. A jobb időkben mintegy 1000-1200 alkalmazottat foglalkoztató gyárban decemberre már csak úgy 100 fő maradt, ám a termelésről ezt követően elküldték azokat is – részletezte. 

A gödi egység sorsa biznytalan, kedvező lenne, ha valóban lenne új termelés, ám a jelenlegi helyzetben nehéz ezt elképzelni. – Azért reménykedünk - tette hozzá bizakodva. Az azonban semmi jóra nem utal, hogy a Samsung szomszédságában lévő két beszállítója a Sangjin Micron Hungary Kft. és a Dongjin Sebes Kft. is vette a sátorfáját. Ezek nem arra utalnak, hogy bármi pozitívban reménykedni lehetne.

Az üggyel kapcsolatban kerestük a Samsung gödi gyárát is, ám kérdéseinkre eddig nem érkezett válasz.

A fenti állításokat viszont részben megerősítette Markó József Göd polgármestere. A termelést sajnos már mindhárom cég befejezte ezen a telephelyen. A hazai, s különösen Gödön ez már nagy krízist nem okozott, mert a dél-koreai óriás jellemzően buszokkal utaztatta a szlovák munkaerőt, s döntően onnan érkeztek az dolgozók. A hosszú leépülést a városvezető is kiemelte: ez a folyamat hónapok óta tart már, s mára lényegében már be is fejeződött.

Hallottak arról is, hogy valóban gondolkodnak azon: más tevékenységet hozzanak ide, de erre semmi garancia nincs - tette hozzá. A tulajdonos dönti el mit kezd az ingatlannal, ahogy a gyártásról, úgy az eladásáról is határozhatnak. Jó helyen fekszik, bőven lehet benne fantázia – mondta Markó József. Egy biztos, a város számára komoly forráskiesést jelent a Samsung távozása. Az építményadót ugyan kifizetik, s azt eddig is fizették, ami éves szinten 120-130 millió forint, ám az iparüzési adó ennél jóvel nagyobb tétel, s ez hiányozni fog a település költségvetéséből.     

A cég 322 ezer négyzetméteres gödi gyárát 2001-ben építették.

Az Opten céginformációs szolgáltató adatai alapján árbevétele 2010-ben még 101 milliárd, 2012-ben viszont már csak 76,6 milliárd forint volt. Adózott eredménye 2010-ben 3,77, egy évvel később 4,2 milliárd forintot tett ki, 2012-ben 3,56 milliárd forintot ért el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.