Bevezetik a Tobin-adót

Franciaország augusztustól egyoldalúan bevezeti a pénzügyi tranzakciók esetében a 0,1 százalékos adót – jelentette be Nicolas Sarkozy, akit nem érdekelnek a nagy bankok ezzel kapcsolatos aggályai.

Példát akarunk mutatni, egyben provokálni szeretnénk ezzel a többi országot is – fejtette ki vasárnap esti tévéinterjújában a francia elnök. A pénzügyi rendszer szabályozatlansága vezetett a mai válsághoz, éppen ezért nincs abban semmi különös, ha a szektor is kiveszi a részét a rendrakásból – érvelt Sarkozy.

A kitalálójáról, James Tobin amerikai közgazdászról elnevezett adót azonban nemcsak a francia pénzügyi szektor ellenzi, hanem magának a helyi jegybanknak is kételyi támadtak a megvalósíthatóságot illetően. Persze a Tobin-adó bevezetéséhez előbb Sarkozynek meg kell nyernie a kétfordulós, áprilisban és májusban rendezendő elnökválasztást – írja a Bloomberg.

Az Európai Unió évek óta hezitál a Tobin-adó bevezetésén, bár már modellszámításokat is végeztek, az uniós szinten abból befolyó évi 55 milliárd euró még mindig hiányzik a közös büdzséből. Az Európai Bizottság a kötvény- és részvényügyletekre 0,1 százalékos, a határidős ügyletekre 0,01 százalékos adó kivetését javasolja.

Ami biztos, Nagy-Britannia ezúttal is kilóg a sorból, ugyanis Londonban attól tartanak, a világ pénzügyi központja szerepét elveszítheti a túlzott adóztatással az angol főváros. A Tobin-adó ügyét márciusi ülésükön veszik elő az uniós tagállamok pénzügyminiszterei.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.