Bevették a kínaiakat a BorsodChembe

Elülni látszik a vita a BorsodChem (BC) háza táján. A jelenlegi többségi tulajdonos, a Permira és a kínai Wanhua hosszas tárgyalások után megegyeztek abban, hogy az ázsiai vállalat kisebbségi tulajdonosa lesz a kazincbarcikai cégnek, és "ennek fejében" a Wanhua hozzájárul a BC Permira által elgondolt hitelátalakítási elképzeléseihez.

A legfontosabb kérdésekben megegyeztek egymással a BorsodChem (BC) jelenlegi többségi tulajdonosai, a Permira kockázati tőketársaság, valamint a kínai Wanhua Industrial vezetői - derül ki a BC közleményéből. Az elvi megállapodást több napja tartó tárgyalássorozat előzte meg. Az alku értelnében a Wanhua kisebbségi tulajdonossá válik a kazincbarcikai társaságban, míg a kínaiak áldásukat adják a BorsodChem Permira által elgondolt hitelátstrukturálási tervre.

Utóbbira volt talán a legégetőbb szüksége a honi vegyipari vállalatnak. A BC csaknem egymilliárd eurós hitelállományának egyes elemei szeptember végén és október elején kezdtek lejárni. Éppen ezért, ezek átstrukturálásáról a Permira részéről már hónapokkal ezelőtt tárgyalásokba kezdtek a vállalat főbb hitelezőivel és a magyar kormánnyal.

E közben viszont a Wanhua közvetve megszerezte a BC mezzanine hiteleinek - alárendelt kölcsöntőke - jelentékeny hányadát. Ez pedig az ázsiai cég számára - igaz a későbbiekben - tulajdonrészt biztosított a BorsodChemben. Mindennek tetejébe a Wanhua jelezte: irányítást szeretne a magyar vállalatban. Hogy éppen ezért vagy ettől függetlenül, de mostanáig a kínaiak nem adták annak jelét, hogy hozzájárulnának a hitelállomány Permira által gondolt átrendezéséhez.

Enélkül a felhalmozott kölcsönállomány átrendezését a BC nem tudta megkezdeni, ezért már volt olyan, aki nagyon sötét jövőt jósolt a kazincbarcikai társaságnak, hiszen a felek álláspontja a BC-t illetően igen messze esett egymástól és úgy tűnt nem is közelednek.

Patthelyzet alakult ki, pedig mint azt a Permira BorsodChemért felelős partnere Christian Nuess a hetekben tartott budapesti sajtóbeszélgetésen jelezte, már az egyeztetések eredményeként Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) is kaptak egy ígérvényt egy 100 millió eurós hitel folyósításáról.

A kialakult helyzetben a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) is hallatta szavát. Korábbi közleményük szerint ha a BorsodChemnél a munkahelyek megőrzése érdekében szükségessé válik az állami beavatkozás, a kormány egy tiszta tulajdonosi és rendezett hitelezői struktúrájú céggel kész tárgyalni. De csak azzal - hangsúlyozták lapunknak kormányzati források. Azaz a huzavona számukra sem volt megfelelő „tárgyalási alap".

A Wanhua vezetői a Financial Times hasábjain üzentek Barcikára: nem bomlasztó erőként kívánnak megjelenni, s hajlandóak a BC fejlesztésében mind technológiai, mind pénzügyi oldalon résztvenni - hangoztatták. Úgy tűnik, mára sikerült megtalálni a közös hangot. - Nagyon fontos lépést tettünk a BC hitelátstrukturálása és a növekedési tervek megvalósítása felé - fejtette ki a közleményben Wolfgang Büchele, a BC vezérigazgatója.

Az egyezség jó a vállalat, a vevők, a beszállítók és különösen a munkavállalók számára. Akad még azonban tisztázni való, mivel több kérdés továbbra is válasz nélkül maradt, és csak egy későbbiekben kerül napirendre. A tárgyalódelegációk megállapodtak abban, hogy utóbbiakról „megfelelő időben" tovább folytatják a megbeszéléseket.

Hogy a múlt heti fejleményeknek mennyire volt hatása a mostani megállapodásra, azt nehéz lenne megmondani, ám kétségtelen: akkor a BC banki hitelezői egy megbeszélésen erőteljes támogatásukról biztosították a vállalat jelenlegi menedzsmentjét, és hangot adtak annak az elvárásuknak, hogy a ez a menedzsment folytassa a vállalat irányítását.

A bankok síkra szálltak amellett, hogy a BC továbbra is a Permira Alapok és a Vienna Capital Partners többségi tulajdonában és operatív irányítása alatt maradjon.

 

A Borsodchem kazincbarcikai üzeme
A Borsodchem kazincbarcikai üzeme
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.