Bevételnövekedést vár a Richter

Idén háromszázalékos forgalombővülést vár a Richter. A növekedést a külföldi piacaitól reméli a gyógyszergyártó, itthon jobb esetben stagnálással, kisebb csökkenéssel számol.

 A Richter Gedeon Nyrt. három százalékos, euróban számolt forgalombővülést vár az idén, ami nem jelent változást a gyógyszergyár korábbi előrejelzéséhez képest. Az év első felében euróban 6,9 százalékkal nőtt a vállalat forgalma.

Bogsch Erik, a gyógyszergyár vezérigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján az első félév eredményeit ismertetve a jól teljesítő piacok közül kiemelte Kínát, Ukrajnát és az Európai Unió régi tagállamait. Kína a tavalyi első félévben még alig egy százalékkal, az idén pedig már négy százalékkal részesedik a vállalat teljes árbevételéből.

Ezen a piacon 2013-ban 30-35 millió euró árbevételre számít a Richter az első félév közel 25 millió eurós forgalma után. Az értékesítési és marketing költségek jelentős, a tavalyi első félévhez képest 19,4 százalékos növekedését a kínai és a nyugat-európai piaci terjeszkedéssel magyarázta Bogsch Erik.

Kérdésre válaszolva a vezérigazgató elmondta, hogy a kínai piacon fokozatos növekedést vár a cég, de ennek mértékét még korainak tartotta megítélni. Megjegyezte azt is, hogy miután az Európai Unió országaiban stagnálnak, vagy értékben kismértékben csökkennek a gyógyszerpiacok, a vállalat igyekszik azokra a piacokra koncentrálni, ahol növekedés várható a következő években. A FÁK-piacról szólva a vezérigazgató elmondta, hogy az összességében 4,7 százalékos, euróban számolt első félévi forgalomnövekedésben Ukrajna volt a húzóerő, itt közel 21 százalékos növekedést mértek.

Az Európai Unió 15 régi tagállamában 10,1 százalékos volt a növekedés, ami elsősorban a nőgyógyászati termékek forgalmának bővülésével magyarázható. A méhmióma kezelésére szolgáló eredeti termékre egyre több országban kap tb-támogatást a Richter.

Magyarországon az első félévben 3,7 százalékkal nőtt a Richter forgalma, ebben szerepet játszott a relatíve alacsony bázis. Éves szinten továbbra is mérsékelt, 0-5 százalék között forgalomcsökkenéssel számol a vállalat. A Richter 2013 első felében 177,88 milliárd forint árbevételt és 28,557 milliárd forint anyavállalat tulajdonosaira jutó adózott nyereséget ért el. A bevétel 7,1 százalékkal, a nyereség 1,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.