Beütött a vodkának a válság

Hatszor annyi bontatlan vodka hever az orosz italraktárakban, mint egy évvel ezelőtt, pedig a gazdasági világválság elől sok orosz inkább az alkoholmérgezésbe menekül.

Hatszor annyi üveg vodka hever lenyakazatlanul az orosz italraktárakban, mint egy évvel ezelőtt – figyelmeztetett a a gazdasági válság egyik nemzetkarakterológiai mellékzöngéjére Pavel Sapkin, az orosz Nemzeti Alkoholszövetség (NAA) elnöke. Ez november 1-én 82 millió liter volt, ami azt jelenti, hogy a 141 milliós Oroszország minden állapolgárára jut fél liter az italraktárakban veszteglő nemzeti nedűből.

Sapkin szerint a kormánynak kell közbelépnie, hogy az oroszok megengedhessék maguknak az életnek ezt az „alapvető velejáróját”, ami a vodka Oroszországban. Az oroszok fejenként évente 15 liternyi tiszta alkoholnak megfelelő mennyiséget engednek le a torkukon. A vodka iránti megcsappanó kereslet nem mérsékelte az alkoholfogyasztást.

Egyre véknyodó pénztárcájuk miatt sokan lekapcsolódtak a nemzeti infúzióról és inkább a veszélyes pótlékokat választják. Ennek egyik riasztó jele, hogy csak szeptemberben 1458 ember halt meg alkoholmérgezésben Oroszországban. Két éve már folyamatosan csökkenő tendenciát mutatott ez a statisztika, ám most újra röppályára került. 

A korábbi alkoholmérgezési hullámot az indította el, hogy a hatóságok felszámoltak egy illegális likőrgyárat az északnyugat-oroszországi Pszkov városában. A hamisítók ezutűn egyik pillanatról a másikra elárasztották a piacot silány minőségű portékájukkal, májelegtelenségben, sárgalázban és hepatitiszben elhunytakkal töltve meg a hullaházakat.

A vodka ma is szárnyaló népszerűségét egy 1860-as években kiadott cári rendelet bocsátotta útjára, amely a vodkagyártását kivonta az állami monopóliumok köréből és a csökkenő árak nyomán elérhetőve tette a legszegényebbeknek is. Ma az Oroszországban eladott tömény italok 70 százaléka vodka, egy fél literes műanyag üvegnyi pedig alig 50 rubelbe (kevesebb, mint négyszáz forintba) kerül belőle.

A hagyományokhoz hűtlen orosz elit az elmúlt években egyébként egyre szívesebben iszik whiskyt vodka helyett. Igaz, a felső tízezerben bárki szemrebbenés nélkül penget ki több száz dollárt egy-egy üveg csúcsminőségű vodkáért.

Tradicionális kiszerelésű vodkásüveg a szentpétervári Vodka Múzeumban
Tradicionális kiszerelésű vodkásüveg a szentpétervári Vodka Múzeumban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.