Beütött a Kánikula II. a balatoni csalóknak

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal balatoni akciójában a hétvégén - péntektől vasárnapig - 3 nap alatt 626 ellenőrzést végzettek, a várható bírság 27 millió forint.

A Kánikula II. nyári akcióhoz illeszkedő "Pelso 2009." névre keresztelt APEH razziában 78 revizor ellenőrizte a nyugta- és  számlaadás mellett a foglalkoztatás szabályszerűségét, illetve az  áruk eredetét, az adózási szabályok betartását a Balaton mindkét  partján.

A vizsgálatok 50 százaléka a nyugta- és számlaadás  kötelezettségének teljesítésére irányult. A 320 nyugtaadásra  vonatkozó ellenőrzés közül  60 esetben egyáltalán nem kaptak nyugtát  a revizorok, ami az állandó adóhatósági jelenlétnek köszönhetően már  csak 18 százalékos "bukási" arányt jelent. 2008-ban a számla és  nyugtaadás ellenőrzésekor ugyanis még 32 százalék volt ez az arány,  míg 2007-ben sokkal rosszabb volt a helyzet, az ellenőrzött  kereskedők 52,7 százaléka akadt fenn a rostán, mert nem adott  nyugtát vagy számlát.

A balatoni akcióban lefolytatott revíziók 40 százaléka a  foglalkoztatás szabályszerűségét ellenőrizte.  A 233  foglakoztatással összefüggő ellenőrzés közül 35 munkáltatónál 44-nél  találtak szabálytalanságot. Az egyik éjszakai szórakozóhely ellenőrzésekor az alkalmi  munkavállalói kiskönyvek kikérése után derült ki, hogy két  munkavállaló kiskönyvét is hőre eltűnő tintával töltötték ki. A  szórakozóhely tulajdonosa és az alkalmi munkások is bírságra  számíthatnak.

Különös kifogással éltek egy kültéri vendéglátóhely pult mögött  álló alkalmazottai a foglalkoztatásuk ellenőrzésekor: azt mondták a  revizoroknak, hogy az ellenőr rosszul látta, ők nem szolgáltak ki,  csupán a sátrat tartották, mert nagy volt a szél.

Bírságra számíthat az a vendéglős, aki szerint szinte minden  betérő vendége az ismerőse, és így fordulhatott elő az, hogy az  APEH-revizorok ottjártakor, késő délután, telt ház mellett mindössze  4 darab pénztárgépbe beütött nyugtát tudott felmutatni.

A forgalmazott áruk eredetét 73 adózónál ellenőrizték a  revizorok, amelynek eredménye később véglegesül, mivel a jogszabály  3 napot ad a bizonylatok utólagos bemutatására. Az APEH a hétvégi akcióban az ellenőrzéseknél kiemelt figyelmet  fordított a kereskedelmi egységekben üzemeltett tévékészülékekre is.  Ahol tévét találtak ott később ellenőrzik, hogy a vállalkozók eleget  tettek-e bejelentési kötelezettségüknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.