Beton biztos Nagy-Britannia és az Egyesült Államok besorolása

Belátható időszakra "vetítve" biztonságban van Nagy-Britannia és az Egyesült Államok lehető legjobb, "Aaa" szuverén adóskockázati besorolása. Mindez annak ellenére így van, hogy a két ország közfinanszírozási helyzete jelentősen romlott - áll a Moody's Investors Service Londonban kiadott elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő a 25 oldalas helyzetértékelésben három kategóriába sorolja az általa "Aaa" - más cégek metodikájában "AAA"-nak megfelelő - szinten nyilvántartott szuverén adósokat. Az "ellenállóképes" csoportba tartozik egyebek mellett Németország, Franciaország és Kanada; ezekben az országokban a definíció szerint növekszik ugyan az adósságteher, de nem közelíti meg törlesztési kapacitás határát.

A második kategória a "rugalmas", ebbe tartozik Nagy-Britannia és az Egyesült Államok. Ezekre a gazdaságokra az jellemző, hogy jelentősen romlik közfinanszírozási helyzetük, és akár "próbára is tehetik az Aaa-sáv határát". Ezeket az országokat elsősorban költségvetési rugalmasságuk tartja az "Aaa" szinten, nem jelenlegi és várható adósságszintjük. A "sebezhető" csoportban a ténylegesen veszélyeztetett "Aaa" státusú országok vannak. Ide tartozott például Írország, amíg a Moody's nyáron meg nem vonta tőle az elit besorolást.

A hitelminősítő a piac által legfeszültebben figyelt amerikai besorolásról azt írta: jóllehet az amerikai adósi mutatók valamivel az "Aaa-Aa" demarkációs vonal alatt vannak, a hitelkockázatokat azonban ellentételezi az amerikai gazdaság ereje, és az, hogy a piac az amerikai kormányadósságot továbbra is biztonságos menedékként kezeli.

A Moody's a következő néhány éves távlatban nem lát semmilyen lefelé irányuló nyomást az amerikai adósbesorolásra. A cég ugyanakkor megjegyzi: 2012 végétől az amerikai "Aaa" mégis átkerülhet a sebezhető kategóriába, abban az egyébként "nagyon valószínűtlen" esetben, ha az alapesetinél kedvezőtlenebb forgatókönyv valósulna meg, és erre az amerikai kormány nem ad megfelelő gazdaságpolitikai választ.

A kedvezőtlen forgatókönyv elemei közé tartozik, hogy 2012-ben a szövetségi kormány kamatfizetési kötelezettsége meghaladja a szövetségi szintű éves bevételek 18 százalékát. A Moody's által érvényben tartott alapeseti forgatókönyvben 14 százalék alatti amerikai kamatteher-ráta szerepel arra az évre.

A cég Nagy-Britanniáról is azt írta, hogy adóskockázati mutatói jelentősen romlottak, és a brit besorolás "nagyon közel" került az "Aaa-Aa" választóvonalhoz. A hitelminősítő azonban azzal számol, hogy az általa várt kiigazítás révén a brit közadósság-pálya az "Aaa" besorolás határain belül marad.

Nagy-Britannia államháztartási hiánya az idei pénzügyi évben a költségvetésbe beállított előrejelzés szerint eléri a hazai össztermék (GDP) becsült értékének 12,4 százalékát. Ez példátlan mértékű deficit lenne a modern brit gazdaságtörténetben.
Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's nemrég - hatalmas globális piaci visszhangot kiváltó lépéssel - stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra változtatta a nála is "AAA" szintű brit szuverén adóskockázati besorolás kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok mellett a brit nettó államadósság középtávon elérheti a GDP-érték 100 százalékát.

A brit osztályzati kilátás rontása komoly megrettenést okozott a piacon. Felmerült ugyanis annak a rémképe, hogy ha Nagy-Britannia elveszítheti "AAA" besorolását, akkor a hasonló költségvetési és államadósság-gondokkal küszködő Egyesült Államok ugyanilyen szintű adósosztályzata sincs biztonságban, márpedig az amerikai "AAA" a piaci kockázat megítélés globális alapmércéje.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.