Betiltható az internetes fogadás

Könnyen lehet sorsfordító erejű bírósági döntés született a portugál állami szerencsejáték szervező cég és az osztrák Bwin között. E szerint betiltható az internetes fogadási szolgáltatást nyújtó cégek tevékenysége.

Mérföldkőnek számító döntést hozott kedden a luxemburgi székhelyű bíróság, amely a portugál állami szerencsejáték szervező vállalat és az osztrák Bwin vitájában kimondta, hogy a csalás és bűncselekmények elleni küzdelemre hivatkozva betiltható az interneten fogadási szolgáltatást nyújtó külföldi cégek tevékenysége. Vagyis fennmaradhat az állami monopólium, s ezt a tényt kedden lelkesen üdvözölte is a European Lotteries szervezet, amely az állami szerencsejátékokat kínáló társaságokat fogja össze.

A bíróság leszögezte: a letelepedés szabadságának és a tőke szabad mozgásának az elve ebben az esetben nem alkalmazható. Igaz, hogy a Bwin által kifogásolt portugál szabályozás korlátozza a szolgáltatásnyújtás szabadságát, de ezt nyomós közérdekek igazolhatják. Ennek indoka az, hogy a „szerencsejátékok területének közösségi harmonizációja hiányában a tagállamok szabadon állapíthatják meg a szerencsejátékokkal kapcsolatos politikájuk célkitűzéseit, és adott esetben szabadon határozhatják meg a kívánt védelem pontos szintjét." A bírósági döntés nyilvánosságra hozatala után a Betandwin.com portált működtető Bwin részvényárfolyama öt százalékot zuhant.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.