Betett a bankoknak a végtörlesztés

A korábban már ismertetett végtörlesztési adatok mellett számszerűsítette a bankrendszer veszteségét is a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A devizahitelek fix árfolyamon történő végtörlesztése nettó 210 milliárd forintjába fájt a hazai bankoknak.

Gyorselemzésében, melyet honlapján közölt a PSZÁF, megállapítja, hogy az adósok a devizajelzáloghitel-állomány 18,2 százalékát végtörlesztették fix árfolyamon, és további 3,3 százalékra mutattak be fedezetigazolást. A devizajelzáloghitel-állomány mintegy 1100 milliárd forinttal csökkent 2011. szeptember végéhez képest. A fix árfolyamú végtörlesztés nyomán mintegy 160 ezer lakossági hitelszerződésnél szűnik meg a devizakockázatoknak való kitettség.

A szeptember végén még 5600 milliárd forintnyi jelzálog-fedezetű devizahitelállományának forintban számítva valamivel több mint 19 százalékát, devizában számítva 18,2 százalékát törlesztette kedvezményes árfolyamon a lakosság. Ezen felül a február végéig visszafizetendő 3,3 százaléknyi hitel rendezéséhez szükséges 145 milliárd forint fedezet meglétét igazolta a lakosság. A végtörlesztések száma és volumene decemberben és januárban volt a legjelentősebb, és a legtöbb hitelt, a megelőző hetek átlagának több mint háromszorosát, az utolsó héten fizették ki.

A végtörlesztéshez lehetőség volt forinthitel igénybevételére, ennek folyósítása azonban nem volt kötelező a pénzintézetek számára. A kiváltó hitelek így is a megvalósult végtörlesztések mintegy negyedét finanszírozták. A szövetkezeti hitelintézetek rendkívül aktívak voltak, és más hitelintézetek adósai számára közel ugyanannyi hitelt folyósítottak, mint a bankok a nem saját ügyfeleik számára. A szövetkezeti hitelintézetek a törlesztések és kiváltó hitelek eredőjeként több mint 50 milliárd forinttal növelni tudták lakossági hitelállományukat.

A végtörlesztés finanszírozásához a kiváltó hiteleken kívül a lakosság egyéb forrásokat is felhasznált. A biztosítások visszavásárlása a hosszú távú trendhez képest 41,5 milliárd forinttal nőtt meg 2011. szeptember vége óta. A befektetési alapok jegyeiből a trendhez képest szintén lényegesen többet, 110 milliárd forintot váltottak vissza a végtörlesztés kezdete óta, mint az azt megelőző időszakban.

A banki betétállomány január végéig 100 milliárd forintot meghaladó mértékben csökkent (szeptember végéhez képest), és jelentősen megnőtt az ingatlanpiaci tranzakciók száma is. Mivel az ingatlaneladások értéke a vevő oldalán részben megtakarításokból történt, a becsült ingatlanpiaci tranzakcióknak a felével, kb. 50 milliárd forinttal számolt a PSZÁF a végtörlesztés forrásaként. Így összességében a végtörlesztett 776 milliárd forint mintegy kétharmadát magyarázza a pénzügyi és egyéb megtakarítások fentiekben bemutatott csökkenése.

A végtörlesztés összességében 1.074 milliárd forinttal csökkentette a pénzintézetek hitelállományát, ami az eddigiekben 298 milliárd forint bruttó veszteséget okozott. Erre jön a még végtörleszthető, igazolt fedezettel bíró 145 milliárd forint hitel utáni 38 milliárd forintos veszteség. Ennek mintegy 30 százalékát a hitelintézetek az 2011. évi bankadóból leírhatják, így a valós nettó veszteségük a teljes piacra vonatkozóan a 210 milliárd forintot haladhatja meg valamivel.

A bankszektorban fennmaradó veszteség az eszközarányos jövedelmezőséget 0,7 százalékponttal, a ROE-t 7,3 százalékponttal rontja. A veszteség a bankszektor tőkemegfelelésére is jelentős hatással van, a kompenzáció ellenére a végtörlesztés a szektorszintű tőkemegfelelést 0,9 százalékponttal csökkentette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.