Betegeskedő építőipari óriások

A téglagyártó Wienerberger már veszteséges, míg a cementgyártó Holcimnek 80 százalékkal zuhant a nyeresége a válság miatt. Előbbi magyarországi gyáraiban áll a termelés, utóbbi pedig egy évvel elhalasztotta nyergesújfalui új cementgyárának üzembe állítását.

A világ legnagyobb téglagyárcsoportja, az osztrák Wienerberger szerdán 61 millió eurós veszteséget jelentett adózás után, a tavalyi első negyedévi, 30,2  milliós adózott eredmény helyett. Bevétele 37 százalékkal 360,3 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi 574 millióhoz képest, amely negyedévi rekord volt  a csoport történetében. Elmaradt az elemzők 414 milliós várakozásától is.

Közép-Kelet-Európában 54 százalékkal 93,2 millió euróra, Közép-Nyugat-Európában 29 százalékkal 66,4 millió euróra, Észak-Nyugat-Európában 26 százalékkal 172,4 millió euróra, Észak-Amerikában 33 százalékkal 35,2 millió euróra fogyatkozott a  bevétel az egy évvel korábbihoz képest.

Régiónkban a bevétel legjobban Magyarországon, Romániában és Oroszországban esett vissza, de gyenge volt az értékesítés Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában is, írták a szerdán kiadott időközi beszámolóban. A helyi valuták gyengülése, mindenekelőtt Lengyelországban, Csehországban, Romániában és Magyarországon, 11,7 millió euróval csökkentette a  bevételt a közép-keleti-európai térségben.

Tavaly a Wienerberger adózott eredménye 65 százalékkal 103,3 millió euróra esett, a bevétele 2 százalékkal 2,431 milliárd euróra csökkent. A tavalyi évről nem fizetnek osztalékot, 2007-ben 1,45 eurót  kaptak részvényenként a tulajdonosok. Az éves beszámolóban az idei évet "különösen nehéznek és kihívásokkal teli" esztendőnek  minősítette a cég vezetése a válság miatt, elsősorban a kelet-európai országokban látta bizonytalannak a jövőt.

Számszerű  előrejelzést nem adtak, úgy vélték, az első negyedben nyilvánvalóan várható visszaesés nem tükrözi híven a helyzetet, és most az első negyedév után is azt írták, hogy az általános gazdasági helyzet túl bizonytalan, semhogy éves előrejelzést lehetne adni. Az bizonyosra  vehető, hogy a cég piacai szűkülni fognak az idén.

Norbert Schwarzmüller, a Wienerberger Téglaipari Zrt. vezérigazgatója április végén elmondta: egyetlen téglagyáruk sem működik Magyarországon, pedig itt az építési szezon, de kereslet nincs a piacon. A Wienerberger vállalta, hogy év végéig nem mond fel 600 dolgozója közül senkinek, inkább vállalja a 3-4 milliárd forint többletkiadást, amely a műszakpótlék nélküli bért jelenti a gyárak állásidejére. A Wienerbergernek 16 üzeme van Magyarországon.

Nem jobb a helyzet az építőipar másik reprezentánsánmál, a Magyarországon is gyárakkal rendelkező svájci Holcimnél. A világ második számú cementgyártója 74 millió svájci frankos adózott eredményt jelentett az első negyedévről, 80 százalékkal kevesebbet a tavalyi első negyedévi 370 milliónál. A bevétel 18 százalékkal 4,52 milliárd svájci frankra apadt 5,51 milliárdhoz képest.

A nagy visszaesést a gazdasági világválsággal indokolták az időközi beszámolóban. Különösen nehéz volt a helyzet Európában és Észak-Amerikában, de a cégnek segített a bajok mérséklésében  világméretű jelenléte, ugyanis egyes területeken, Ázsiában és Latin-Amerikában viszonylag jobb maradt az építési piaci, írták, de  továbbra sem adtak előrejelzést erre az évre.  

Európában 30 százalékkal, Észak-Amerikában 33 százalékkal kevesebb cementet és 21 százalékkal, illetve 27 százalékkal kevesebb betont adtak el, mint egy évvel azelőtt, az Egyesült Államokban a  recesszió gyakorlatilag megbénította az építési piacot, írták a  beszámolóban.

Latin-Amerikában a cement- és a betonértékesítés csak 17  százalékkal, illetve 14 százalékkal csökkent, Ázsiában körülbelül  szinten maradt. Március végén a Holcim 500 millió eurós kötvényt helyezett ki öt  évre, főképp meglévő adósságait refinanszírozandó.

A Holcim tavaly 1,782 milliárd svájci frankos adózott eredményt ért el kisebbségi részesedések nélkül, 53,9 százalékkal kevesebbet a 2007-es 3,865 milliárdnál. Akkor, 2007-ben 83,7 százalékkal nőtt a  profitja. A gyengébb tavalyi eredményt a kereslet csökkenésével, a nyersanyag- és energiaárak évi átlagban számított emelkedésével és a  svájci frank tavalyi erősödésével magyarázták. A nettó bevétel 7  százalékkal 25,157 milliárd svájci frankra csökkent a 2007-es 27,052  milliárdról.

Erre tekintettel már tavaly novemberben közölték, hogy bezárják egy-egy gyárukat az Egyesült Államokban és Spanyolországban. Ugyanakkor, szintén novemberben, a csoport magyarországi érdekeltsége, a Holcim Hungária Zrt. megkezdte 120 milliárd forintos költséggel épülő új cementgyárának előkészítő munkálatait Nyergesújfalunál. Az új gyárat eredetileg jövőre tervezték termelésbe állítani, évi 1,7 millió tonnás cementgyártó  kapacitással, de az átadásra újabb hírek szerint valószínűleg csak  2012-ben kerül sor. Egyidejűleg bezárnák a cég lábatlani üzemét. A  Holcimnak Hejőcsabán is van gyára. A cég magyarországi cementgyártó kapacitása jelenleg évi 2,1 millió tonna.

 

Falaznak valahol Németországban. Téglára már nincs szükség, a cementpiac bedöglött.
Falaznak valahol Németországban. Téglára már nincs szükség, a cementpiac bedöglött.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.