Betársultak az oroszok a Facebookba

Tízmilliárd dollárt ér a Facebook, az egyik leglátogatottabb internetes közösségi portál - legalábbis ennyire taksálták az értékét a honlapot üzemeltető társaságba 200 millió dollárt befektető oroszok. Ez 5 milliárd dollárral kevesebb annál, mint amennyit a cégbe 2007-be betársuló Microsoftnak mondtak, míg 2 milliárddal több, mint amennyit a múlt héten egy befektetési társaság kínált a részvényekért.

A nyolcmilliárdos ajánlat süket fülekre talált a Facebook-tulajdonosoknál, nem így az oroszoké. A londoni és moszkvai központtal egyaránt rendelkező, orosz hátterű Digital Sky Technologies (DST) 200 millió dollárért 1,96 százalékos részesedést szerzett a Facebookban - ez a eladó cég szerdán hivatalosan is bejelentette.

Az erős orosz és közép-kelet-európai internetes portfolióval rendelkező DST emellett további százmillió dollárt költ részvényvásárlásokra, volt és jelenlegi Facebook alkalmazottaktól megszerezve a pakettet. Hosszas vita után abban állapodtak meg, hogy az orosz cég képviselői nem kapnak helyet az öt éve alakult, máig magántársaságként működő Facebook igazgatóságában.

Mark Zuckerberg vezérigazgató közleményében dicsérte a DST-t, utalva annak jelentős piaci tapasztalatára, amire a jövőben közösen fognak építeni a globális terjeszkedési stratégia végrehajtásakor. Számtalan befektető érdeklődött a Facebook iránt, de a legkitartóbb közülük a DST volt - hangsúlyozta Zuckerberg, aki közös célként azt fogalmazta meg, hogy a Facebook felhasználóit jócskán a 200 millió fölé vigyék.

A felhasználók 70 százaléka külföldi - utalt a vezérigazgató a Facebook nemzetközi jellegére. Ami most erősödni is fog, mivel a DST piacvezető Oroszországban, s olyan honlapokat gondoz, mint a Mail.ru, a Forticom és a  vKontakte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.