BÉT: mindenki Amerikára figyel

Másfél százalékos erősödéssel kezdett ma a pesti tőzsde, és elemzők szerint a kereskedés első felében biztosan kitart a pozitív hangulat. A nap további részében azonban már az amerikai piacoktól függ a BUX: ha a tengerentúli indexek esnek, a magyar részvények is pirosra váltanak.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224 pontos növekedéssel, 15 432 ponton nyitott pénteken, ami 1,48 százalékos erősödést jelent a csütörtöki záróárhoz képest. Elemzők a kereskedés elején emelkedésre számítanak, a nap további része azonban egyelőre megjósolhatatlan, az irány az amerikai piacok mozgásától függ.

Csáky Attila, az UniCredit Bank kereskedési igazgatója a nap elején mindenképpen emelkedésre számít, és az amerikai piacok nyitásától függően bízik abban, hogy a BUX a nap végén nyereségben zár. Az OTP tartotta csütörtökön a piacot, és talán a külföldi vevők pénteken is kitartóan vásárolnak – mondta. Hozzátette: jó jel, hogy az euró 275 forint körül mozog.

Szegner Balázs, az Equilor üzletágigazgatója is a nap elején kisebb emelkedésre számít az amerikai piacok zárása és az európai határidős piacok mozgása alapján. Utána várhatóan lefele csordogálnak a részvényárfolyamok, de az igazgató szerint nehezen tippelhető meg, hogy csak a napi nyereség morzsolódik le, vagy negatívba fordul a kereskedés menete. A nap második felében már Amerika mutatja az irányt. A hangulat alapvetően pozitív az olaj, a részvény- és devizapiacokon, de ez nagyon törékeny – fűzte hozzá.

A BUX csütörtökön 8 pontos, 0,06 százalékos csökkenéssel, 15 208 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 20 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen változtak az előző napi záráshoz képest. A Mol árfolyama 235 forinttal, 1,91 százalékkal 12 065 forintra csökkent, 2 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 80 forinttal, 2,32 százalékkal 3530 forintra nőtt, forgalmuk 14,8 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom 1 forinttal, 0,17 százalékkal 581 forintra erősödött, forgalma 868,5 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 295 forinttal, 0,90 százalékkal 32 505 forintra esett, a részvények forgalma 1,6 milliárd forintot ért el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.