Beszorult az arany

Az arany és az ezüst piacán az elmúlt napokban az árfolyamokat a "se előre, se hátra" állapot jellemezte. Az árfolyamok nem akarnak esni, emelkedni pedig még nem tudnak. Az arany ára beszorul az 1140 és 1160 dollár/uncia közötti viszonylag szűk sávba - ismerteti az aranypiac.hu.

Az elemzés szerint a nemesfémek piacán is egyre valószínűbb, hogy az immár két hete megmerevedett kurzusokat egy erősebb impulzus fogja kilendíteni egyensúlyi helyzetükből. A kérdés mindössze az, hogy melyik irányba: rövid távon ugyanis két aktuális esemény foglalkoztatja a piacokat, amelyek képesek lehetnek ilyen döntő lökésre.

Beszorult az arany
Gold bars are displayed at a branch of Mitsubishi Materials Corporation in Tokyo October 8, 2009. Gold hit record highs on the spot and futures markets on Thursday, marking historic peaks for the third straight session on continued weakness in the dollar. Spot gold rose as high as $1,050.55 per ounce as of 0118 GMT. U.S. gold futures were at $1,051.60. REUTERS/Issei Kato (JAPAN BUSINESS)

Miután kiderült, hogy Görögország nem képes saját erejéből rendezni az államadósságát, nemzetközi segítséget kért. Ennek súlyos teherviselője az euróövezet legerősebb gazdasága, Németország kell legyen.

Az elemzés kitér arra: a "görög beteg" politikai instabilitást szülhet nemcsak Görögországban, de egész Európában is. Az utcai zavargások, tüntetések és általános sztrájkok tovább gyengíthetik a pénzügyi segélyprogramok hatásaként amúgy is egyre erősebb inflációs nyomás alatt lévő eurót. A bizonytalanság érzetének eluralkodása a befektetési célú aranykereslet növekedéséhez, és ezzel árfolyam-emelkedéshez vezethet.

Negatív irányba ható, rövid távú impulzust jelenthet az amerikai tőzsdefelügyelet által kezdeményezett eljárás a Goldman Sachs befektetési bank ellen, amelyben érintett a Paulson & Co. befektetési alap is. John Paulson egy híres hedge fund menedzser, aki a róla elnevezett cégével még a jelzálogpiaci válság legzűrösebb időszakában is több száz százalékos hozamot ért el.

Ez az alap közel 9 százalékos tulajdonrészt birtokol az SPDR Gold Trust-ben, amely 1140 tonnás aranykészletével a legnagyobb fizikai aranyba fektető társaság a világon. Megfigyelők attól tartanak, hogy a tőzsdefelügyeleti botrány miatt Paulson esetleg megválik az SPDR-ben lévő részesedésétől, amely komoly nyomást jelenthet az arany árfolyamára.

Mindazonáltal az SPDR Gold Trust aranykészlete egy jó piaci indikátor a befektetői szándék elemzésekor. Az 1140 tonnás készlet rekordszintet jelent, ami arra enged következtetni, hogy változatlanul "dől a pénz" a befektetési célú aranyba.

Az arany piacának hosszú távú fejlődéséről sok elemzés látott  napvilágot, amelyek szinte egyöntetűen pozitív jövőképet festenek. Az az erő, amely a mostani oldalazó piacokból árad, látványosan támasztja alá ezeket.

Tavaly 1900 tonnára duplázódott meg a kisbefektetői aranykereslet (a rudakat és érméket tekintve), és ezzel az arany iránti igény megelőzte az ékszeripari keresletet is. Ez egyértelműen tanúsítja az "utca emberének" a papírpénzzel szembeni bizalmatlanságát.

Az ékszerpiac megelőzése azért volt lehetséges, mert az ékszeripar alapanyagkereslete drámaian zuhant. Ez pedig óvatosságra kell, hogy intsen mindenkit, hiszen ezt a zuhanást tartósan kell a befektetői keresletnek kompenzálnia ahhoz, hogy az arany árfolyama a jövőben emelkedni tudjon - olvasható az aranypiac.hu összegzésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.