Beszólt az EKB: gond lesz a bankadóval

Aggályok merülnek fel a pénzintézeti különadóval kapcsolatban, a magánszemélyeknek nyújtott devizaalapú jelzáloghitelek betiltása pedig ellentétes lehet az Európai Unióról szóló szerződéssel az Európai Központi Bank (EKB) szerint, amely a magyar kormány kérésére véleményezte a 29 pontos gazdasági akcióterv pénzügyi tárgyú elemeit.

Kikérte, de nem volt kíváncsi a magyar kormány az Európai Központi Bank véleményére az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat kapcsán. Az EKB szerint az országok még különlegesen sürgős esetben sem mentesülnek a konzultáció kötelezettsége alól.

Nekiment az Európai Központi Bank (EKB) a magyar kormánynak, ezúttal azt rója fel neki, hogy nem adott elég időt arra, hogy a bank véleményt alkothasson az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatról, amelyet 2010. július 5.-én juttatott el hozzá a Nemzetgazdasági Minisztérium. A normál ügymenet szerint - mivel a magyar szaktárca nem adott konkrét határidőt és nem kért sürgősségi eljárást - az EKB-nak legalább egy hónapja lett volna a véleménye előterjesztésére.

Ehhez képest az történt, hogy három nappal később, július 8.-án Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette a 29 pontos akciótervét, amely több, az EKB-hoz konzultációra benyújtott rendelkezést is tartalmazott, a többi között a devizahitelek korlátozását, az állami jövedelemkorlátozásokat, a bankadót, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét érintő változásokat. Sőt, a pénzügyi jogszabálytervezet konzultációra megküldött rendelkezéseit több lényeges módosítással július 22-én elfogadta a parlament. Az EKB meglátásaira tehát nem volt kíváncsi a kormány.

Pedig ez nem szabadon választott, hanem kötelező gyakorlat lett volna. Ahogyan az EKB közölte: a 98/415/EK határozat 3. cikkének (4) bekezdése értelmében az EKB véleményének kézhezvételéig Magyarországnak fel kellett volna függesztenie a törvényjavaslat elfogadását. A nemzeti hatóságok különleges sürgősség esetében sem mentesülnek az EKB-val folytatott konzultáció kötelezettsége alól - teszik hozzá.

Ha a kormány megvárta volna az EKB álláspontját, akkor még időben megtudta volna, hogy a pénzügyi intézményekre kirótt különadó minimum aggályos és visszavetheti gazdaság talpra állását. A belőle származó bevételek általános költségvetési célú felhasználása az EKB szerint nem szolgálja a pénzügyi stabilitás fokozását, sőt azzal, hogy tőkét vonnak el a szektorból, inkább sebezhetőbbé teszik a pénzügyi rendszert az esetleges jövőbeli sokkhatásokkal szemben.

A központi bank is ugyanazt mondja, amit a legtöbb szakértő, miszerint a különadó a lakossági ügyfeleknek jelent majd többletköltséget, illetve a vállalkozások elől zárja el a jelenleginél is jobban a hitelcsapot, végeredményben pedig a belső kereslet, fogyasztás lanyhulását eredményezni. Ráadásul, ahogyan az EKB fogalmaz, valamely gazdasági ágazat ilyen, eseti jellegű megadóztatása bizonytalanságot kelthet az üzleti vállalkozásokban, így káros hatású a hosszú távú növekedésre.

Az EKB ezen aggályokra figyelemmel nyomatékosan ajánlja a javasolt intézkedés átfogó hatásvizsgálatának elvégzését. Hozzáteszik, további jogszabályi bizonytalanságot jelent, hogy a 2012-ben kirovandó adó teljes összegét nem lehet tudni, azt majd külön törvény állapítja meg. A jogi egyértelműség és az üzleti környezet kiszámíthatósága érdekében az EKB üdvözölné ha a kormány törvényjavaslatban határozná meg a 2011-re és 2012-re vonatkozó tényleges adó mértékét.

A devizaalapú jelzáloghitelekre vonatkozó korlátozásokat illetően az EKB mindenek előtt megjegyzi, fontos, hogy a politikai döntéshozók intézkedéseket hozzanak a devizahitelek bankrendszeren belüli felgyülemlésének megelőzésére. A fedezettel nem rendelkező adósoknak nyújtott devizaalapú hitelek jelentős mennyisége ugyanis Magyarország kiemelten sebezhető pontja, mivel az a bankrendszer közvetlen árfolyamkitettségét hitelezési kockázattá alakítja és a gazdaságot jelentős makropénzügyi kockázatoknak teszi ki.

Emellett a devizaalapú adósság magas szintje korlátozhatja a monetáris politika mozgásterét és eredményességét. Hozzáteszik a kormány azzal tenné a legjobbat, prudens, kiszámítható, józan, satbilitásorientált makro- és pénzügypolitikát folytatna. Ha ez nem hat, akkor kell megfontolni a szakpolitikai eszközöket, úgymint a morális meggyőzést és az adminisztratív szabályozást.

Az EKB ettől függetlenül tudomásul veszi a devizahitelezés magyarországi szabályozásának közelmúltbeli változásait. Különösen azt a tavalyi kormányrendeletet, amely jelentősen szigorított a hitelezési előírásokon - például bevezette a hitelezési limiteket és a hitel-fedezet arány maximális mértékét.

Annak végső értékelése, hogy a tőke és fizetések szabad mozgásába ütközik-e az, hogy a devizahitelek esetében nem érvényesíthető a jelzálogjog, az EKB szerint a közösségi szerződések alkalmazásának és betartásának biztosításával megbízott uniós intézményekre tartozik.

 

Egyszerűen őrültség

Financial Times Deutschland (FTD). Christian Höller bevezetőjében rámutatott: a jobboldali magyar kormány „kasszíroz" a pénzintézeteknél, ami sokkolja az ágazatot, a lakosság viszont ünnepel. A gazdaság felpörgetése érdekében a kormány csökkenteni akarja a vállalkozói és a jövedelemadót. Ennek fejében kiadós különadót vet ki a pénzintézetekre: utóbbiaknak kell viselniük a költségvetési hiány lefaragásának fő terhét. Idén a mindenkori mérlegfőösszeg 0,45 százalékát vonja el a kormány a bankoktól, míg a biztosítók által befizetendő összeg a beszedett biztosítási díjak 5,8 százalékára rúg.
„Ez az egész egyszerűen őrültség" - idézte a FTD Andreas Treichlt, a Magyarországon átfogó fiókhálózattal rendelkező bécsi Erste Bank főnökét. Szerinte a bankadó tovább szűkítheti a hitelforrásokat. A bizonytalan helyzet miatt megkezdődött a külföldi beruházók kivonulása. Orbán Viktor miniszterelnököt ugyanakkor hősként ünneplik az országban, számos üzlet falán ott lóg az arcképe - írja az újság.

 

Jean-Claude Trichet EKB-elnök a Simor-affér után ismét intőt ad az Orbán-kormánynak
Jean-Claude Trichet, President of the European Central Bank (ECB) addresses the media during his monthly news conference at the ECB headquarter in Frankfurt, August 5, 2010. With inflation in the 16-country euro zone still undershooting and the region’s recovery remaining in a delicate phase, the ECB is expected to leave interest rates at a record low 1.0 percent for the 15th month running. Picture is taken on slow shutter speed while the camera was moved. REUTERS/Kai Pfaffenbach (GERMANY - Tags: BUSINESS IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.