Kockázatos módon folytatná a rezsiharcot a kormány

Átcsoportosítások révén a kabinet kilowattóránként (kWh) közel két forinttal mérsékelné a paksi atomerőmű által termelt áram jelenleg 11 forint 42 filléres árát – szivárogtatott ki újabb részleteket az Index a korábban birtokába került miniszterelnökségi munkaanyagból.

A lépés a 2018-as parlamenti választások előtt a lakossági áramdíj további, mintegy 5 százalékos csökkentését tenné lehetővé. Ebből kWh-nként 1,43 forintot – évi mintegy húszmilliárdot – tenne ki, hogy a nukleáris erőmű mostantól nem fizetne be a kiégett radioaktív hulladékok, illetve a leselejtezett blokkok biztonságos elhelyezését szolgáló pénzügyi alapba.

Az 1998 óta folyamatosan feltöltött alapból jelenleg 243 milliárd forint használható fel, de az önmagára is évi mintegy tízmilliárdot költ. (Széles körben nem ismert, pontosan milyen beruházásokat hajtottak végre ebből a pénzből, s mire költenek a jövőben.) Mindenesetre az elhelyezés-leszerelés további 540 milliárdot igényelne. Az atomerőmű befizetésének elmaradása tehát a radioaktív anyagok biztonságos elhelyezését veszélyezteti.

A Paksi Atomerőmű csarnoka. Lesz pénz a biztonságos tárolásra?
A Paksi Atomerőmű csarnoka. Lesz pénz a biztonságos tárolásra?
Paksi Atomerőmű

Eltörölnék azt a kWhn-ként 43 fillért is, amit az áramot Paksról megvásárló állami MVM eddig különböző jogcímeken felszámított. Cserébe a lakossági szükségletnél jóval több nukleáris eredetű áramot kapna csökkentett, kWh-nként 9 forint 56 filléres áron, a háztartási fogyasztáson felüli mennyiséget pedig extraprofittal adhatná el a piacon. A lakossági gázárat emellett a hazai kitermelés díjának mérséklésével szorítanák le.

Az anyaggal kapcsolatos megkeresésünkre a Miniszterelnökség nem reagált. A korábban kiszivárogtatott részletek szerint az energiaszektor hálózatainak visszavásárlása és üzemeltetése csak 2016 végéig közel ezermilliárd forintot igényelne. Az alap vagyona részben ezt is fedezhetné. Ezt a kormány trükkösen az állami MFB-től venné fel hitelként: az így nem növelné az államadósságot.

A kiszivárgott terv alapján az Orbán-kabinet továbbra se az alapanyagok piaci árcsökkenése okán, hanem a belső költségek átrendezésével, a tartalékok felélésével tervezi csökkenteni a rezsit. Németh Lászlóné miniszterelnökségi államtitkár korábban lapunknak úgy tartotta, hogy a megfeleződő nemzetközi olajárak és a változatlan lakossági díjak között keletkező haszon az MVM-nél maradhat és gyűlhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.