Beszállt a Siemens a szegedi erőműtervbe

A Siemens 50 százalékot vásárolt a svájci Advanced Powertől a Szegeden tervezett 160 milliárd forintos gázerőmű cégében.

A német Siemens "csatlakozott" a svájci Advanced Power által májusban bejelentett, 160 milliárd forint beruházás-igényű szegedi gázerőműtervhez - közölték lapunkkal az érintettek.

Az ügylet pontos részleteire nem térnek ki: megfogalmazásuk szerint a 880 megawattos erőműprojekt indítását követően az Advanced Power "vegyesvállalati kapcsolatba lépett" stratégiai partnerével, a Siemens Project Ventures GmbH-val. A szegedi kombinált ciklusú gázturbinás erőmű fejlesztésére, megépítésére és üzemeltetésére létrehozott South Energia Zrt.-ben az Advanced Power és a Siemens immár egyenlő tulajdonrésszel rendelkezik - vázolják.

A két vállalatnak világszinten ez a nyolcadik közös fejlesztése.

A 160 milliárd forintos (600 millió eurós) beruházási költségű erőmű kivitelezése a tervek szerint 2012-ben indul, a kereskedelmi üzem pedig 2015-ben kezdődhet meg. A beruházás egyharmada ígéretük szerint helyi beszállítók és szolgáltatók bevételeit növeli majd. Az építkezés akár ezer főnek, a mintegy 25 éves üzemeltetés pedig több mint 100 főnek biztosít majd munkát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.