Beszállnának a Porschébe az arabok

Komolyan tanulmányozza a Porsche járműipari cégben részesedés vásárlását Katar. A földgázából gazdag közel-keleti állam szándékairól kedden a helyi sajtó írt, megjegyezve, hogy a végleges döntést majd a katari miniszterelnök hozza meg - írja az MTI.

A katari szándékról már maga a katari emír értesítette a Stuttgartban lévő német vállalat vezetőségét. A vételi ügyletet bonyolíthatja, hogy a Porsche is részesedésének növelésén munkálkodik a Volkswagen járműipari óriáskonszernben, melynek 50,8  százalékát tartja már a kezében. A 75 százalék megszerzéséhez azonban tőkét kellene szereznie. Katar belépése a Porsche cégbe egyúttal a Volkswagen feletti ellenőrzésének növelését is lehetővé  tenné.

A Porsche bankoktól már 10 milliárd eurót szerzett, de további 2 és fél milliárdra lenne szükség, tekintettel meggyengült pénzügyi helyzetére. Ami a katari állami befektetési alapot illeti, most extra pénzhez jutottak, tehát bőven volna miből bevásárolniuk magukat az emblematikus német sportautógyártóba, s rajta keresztül részvényessé válni Európa legnagyobb autóipari vállalatában, a Volkswagenben. A katariak 35 millió Barclays bankrészvényüktől váltak ugyanis meg a múlt héten, 5,8 százalékra csökkentve ezzel részesedésüket a hitelválságban megtépázódott brit pénzintézetben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.