Beszállnának a britek is a paksi bővítésbe

A brit energia- és klímaügyi miniszter szerint Magyarország kőolaja a termálvíz lehet. Edward Davey szerint ennek ellenére beszállnának a paksi atomerőmű bővítésébe.

A britek is beszállnának a paksi atomerőmű bővítésébe – mondta Edward Davey brit energia- és klímaügyi miniszter a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában. Edward Davey szerint az Egyesült Királyságban jelenleg zajlik az elektromos áram piacának reformja, hogy az alacsony szénkibocsátású energia megfizethető legyen, és a nap-, szél-, biomassza- és vízenergia is előtérbe kerülhessen, de az atomenergiának is teret adnának.

A miniszter úgy látja: az atomenergia versenyképes és megfizethető kell, hogy legyen annak érdekében, hogy méltányos legyen a fogyasztók és az ipar felé. Arra a kérdésre, hogy az unióban elfogadható lehet-e a magyar rezsicsökkentés, azt mondta: minden ország maga döntsön a saját energiapolitikájáról.

Az unió alapszerződéséből egyértelműen kitűnik, hogy az energiamix eldöntése az egyes tagországok kompetenciája. Mikor Európa energiapolitikáját vizsgálja hosszú távon, oda kell figyelni arra, hogy ne diktáljanak egyes tagországoknak arról, milyen forrásból szerezzék be az energiákat.

Davey szerint oda kell figyelni arra, hogy működőképes legyen az energiapiac – fejtette ki, kiemelve, hogy innovációba is kell fektetni – ezzel kapcsolatban kiemelte Magyarország fürdőkultúráját, és azt mondta, fontos a termálvizek hagyománya. A politikus Magyarország termálvizeit Magyarország kőolajának tekinti, hiszen – mint hangsúlyozta – otthonok fűtésére lehet felhasználni, ezzel kevesebb gázt lehet felhasználni és csökkenteni lehet a kiadásokat.

Az új technológiákkal kapcsolatban fontos, hogy ugyan sok pénz kell a beindításukhoz, hosszú távon azonban nagyon olcsó, jó a gazdaságnak, a munkahelyteremtésnek, a befektetéseknek és az energiabiztonság szempontjából is, így Magyarországhoz hasonlóan az Egyesült Királyság is vizsgálja ezeket az új technológiákat – tette hozzá Edward Davey.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.