Beszáll az Emfeszbe az MVM?

Elképzelhető, hogy az állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek beszáll az Emfesz gázcégbe - derült ki az energiaminiszter parlamentben elhangzott szavaiból.

A Fidesz szerint a kormány az Emfesz gázipari cégen keresztül akarja kijátszani a szocialistáknak a közpénzeket. Fónagy János, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője kedden Budapesten emlékeztetett: hétfőn az Országgyűlésben azonnali kérdést intézett Hónig Péterhez arról, igaz-e, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. be kívánja vásárolni magát a társaságba. A miniszter válasza szerinte azt a véleményt erősítette, hogy a kormány arra készül: a magyar adófizetők pénzén bevásárolja magát az Emfesz Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi Kft.-be, hogy onnan azután szocialista érdekkörök ki tudják venni a pénzt.

Fónagy János sajtótájékoztatóján közölte: a miniszteri válasz azt a meggyőződésüket is erősítette, hogy a szocialisták "érzik a vesztüket", és a még hátralévő időben - "fittyet hányva minden előírásra, normára, törvényre" - ki akarják lopni a nemzeti vagyonból azt, amit eddig benne hagytak.

A fideszes politikus úgy fogalmazott: az Emfesz egy "zűrös cég", bizonytalan tulajdonosi háttérrel, "zűrös ügyletekkel, zűrös szocialista kapcsolatokkal és zűrös vezetőkkel". Ismert a gazdasági életben a pályafutása, néhány éve alakult, aláment a magyar áraknak, és viszonylag jelentős fogyasztói tábort gyűjtött be magának - mondta.

Fónagy János közölte: határozottan tiltakoznak az ellen, hogy a kormány az Emfeszen keresztül mossa ki az adófizetők pénzét. Ha pedig a szocialisták mégis ezt a megoldást a választják, "mégis erre vetemednek", a polgári kormány szigorúan felül fogja vizsgálni ezt az ügyletet, és ha előre nem sikerül megakadályozni, akkor utólag fogják feltárni az ügyet - jelentette ki.

Hónig Péter energiaügyi miniszter hétfőn a parlamentben Fónagy János azonnali kérdésére válaszolva azt mondta, valóban szemmel követik a társaság körüli eseményeket, mert a cég a portfóliójában tudhatja a gázpiac húsz százalékát. Közölte, hogy az MVM bevásárlási szándékáról még nem született konkrét döntés, de nem tartotta kizártnak, hogy a cég megcélozza az Emfesz tulajdonában lévő piaci szegmenst.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.