Beszakadhat a benzinár

A jövő héten akár tíz forinttal is csökkenhet a benzinár a GKI Energiakutató előrejelzése szerint.
Szerdán 7-10 forintos benzin- és 3-4 forintos gázolajárcsökkenésre számít a GKI Energiakutató. Így a benzin ára 335-338, a gázolajé 336-338 forintra állhat be. Ebben figyelembe vették a most szerdai 3 forintos gázolajárcsökkentést is.

A november 30.-december 4-i héten az irányadó Brent-típusú kőolaj hordónkénti ára 3 százalékkal 40-43 dollárra csökkent. A fejleményeket a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) értekezletével kapcsolatos, hamisnak bizonyuló várakozások befolyásolták, az utolsó napi csökkenést pedig az OPEC tehetetlenségét mutató döntése okozta. Az áralakulást nem befolyásolta, hogy az amerikai kőolajfúrások száma tízzel csökkent. A dollár a vezető devizákhoz viszonyítva a hét első felében tovább erősödött.

A Reuters adatközlése alapján a benzin az irányadó mediterrán piacon 2,5 százalékkal lett olcsóbb, a gázolaj pedig 6,8 százalékkal került kevesebbe. Az európai benzinkivitel továbbra is kedvező, az Egyesült Államok igénye a határidős árak emelkedése miatt bővült. Nyugat-Afrika, a Közel-Kelet és Ázsia is jelentős vásárló maradt, bár a mennyiségek mérséklődnek. A kikötői benzinkészletek magasabbak, mint egy éve. A gázolajkínálat bőséges, a kikötői raktárak telítettsége rekordközeli szintű. A Rajna vízszintje normalizálódik, de a kereslet mégse élénkült.

A dollár 291 forint körül ingadozott: 3 forinttal, egy százalékkal kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint egy hete, amit a dollár gyengülése okozott. A hatás erősíti az üzemanyagárak csökkenését.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 9, a gázolajé 13 százalékkal csökkent. A nettó átlagkeresetből most 14,5 százalékkal több benzint és 21 százalékkal több gázolajat lehet vásárolni, mint egy éve - írja az intézet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.